Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Szalay Krisztián

Nagyon szépen köszönöm! :) Igen, érdemes a képzést követően vásárolni, mert a tanfolyamon esik szó bőven az objektívekről. Utána sokkal biztosabban tudsz optikát választani, tudni fogod pontosan, hogy mire is van szükséged, mivel mit tudsz fényképezni. Várlak szeretettel! :)

2013-11-06 09:10:42 • Szalay Krisztián

Vadászi Viktória

Jo reggelt, koszonom a nagyon hasznos tanacsokat, el fogok kezdeni nezegetni. Az online tanfolyamot pont utana vettem eszre hogy elkuldtem a kerdesemet:) nagyon tetszik az oldalad, az egesz hozzaallas, azt hiszem el fogom kezdeni es akkor az is lehet, hogy az obi vasarlast kesobbre halasztom, mert talan akkor meg jobban fogom erezni mit is szeretnek valojban

2013-11-06 08:24:39 • Vadászi Viktória

Szalay Krisztián

Szia Viktória!
Nagyon jó kis gép a D90, és ha befektetsz jó minőségű optikákra, az nagyon hálás eredményt fog nyújtani. Három fajta objektívet javasolnék. Mindig szoktam ajánlani - így most is ezt teszem - egy nagy fényerejű, fix alapobjektívet. Ez a lehető legegyszerűbb objektív, a legkevesebb lencsetagból áll és tapasztalataim szerint ez adja a legtisztább képet is. Ahogyan az előző hozzászólásaimban több helyen leírtam, ez az, amit általános célra tudsz használni. Ráadásul az ára is elég kedvező.

Írtad a természetfotózást és a portrézást is, tehát az alap objektív mellé érdemes lenne egy nagylátószögű és egy portrézáshoz alkalmas teleobjektívet vásárolni. Ez a három átfogja azt a tartományt, amivel tudsz természetet is és közeli portrékat is fotózni.

Ugyan jobban szeretem a Nikon saját gyártású optikáit, de most már a többi gyártó is egész szépen kezd felkapaszkodni minőségben és versenyképes áraival. A Sigma újabb optikái és a Samyang cuccok is egész korrekt képet alkotnak. Igényes hobbi célra meg aztán bőségesen elegendő is. Amíg egy nagylátószögű Nikkor obi hatszáz ezer Forint környékén mozog, ugyanez a Samyang kínálatában 150 körül. Érdemes fix gyújtótávolságú objektívekben gondolkodni, mert az adja a legtisztább képet. Azért, mert sokkal kevesebb lencsetagból állnak mint a zoom objektívek, kevesebb a fénytörés.

Ami pedig az online tanfolyamot illeti, úgy gondolom, hogy kihoztuk belőle a maximumot. Igaz, hogy nagyobb önfegyelmet igényel, hiszen csak virtuálisan tudjuk az illető kezét fogni. Az első része elméleti, a második része az tele van gyakorlattal. Ezen az oldalon találsz róla több infót. Egyéni tempóban lehet haladni, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy két hónapon belül még senki nem végezte el. Tehát van ott feladat rendesen. Ha gondolod, gyere, szívesen látunk a tanfolyamon! :)

2013-11-06 07:15:45 • Szalay Krisztián

Vadászi Viktória

Sziasztok, szia Krisztian
Tanacsotokat szeretnem kerni en is. Par eve vettem egy D90-est, nagyon szeretem. Nem szeretnek profi fotos lenni, a magam oromere szeretnek jo fotokat csinalni. 18-200-as kitobival vettem, persze azota folyamatosan gondolkozom a bovitesen, lassan talan el is erkezem oda. Amiket legtobbet fotozom termeszet, portre egyenlore kevesebb, viszont ahhoz lenne kedvem. Milyen obikat javasoltok? A kovetkezo kerdesem, mivel nem elek otthon egyenlore nem tudok normal tanfolyamra elmenni, az online tanfolyam is "hatasos"? elore is koszi minden velemenyt

2013-11-05 23:05:10 • Vadászi Viktória

Szalay Krisztián

Ezt neked kell eldöntened, hogy melyik a szimpatikusabb. Az alapobi helyett nem kitobit akartál írni? Mert a kettő között azért van különbség. A kitobi egy gyengébb fényerejű és kivitelezésű, valamekkora zoom tartományú objektív, amit odaraknak a váz mellé, hogy azért tudj vele fényképezni. Nem egy csúcstechnika. Az alap objektív az attól alap, hogy 50mm a gyújtótávolsága, azaz megfelel az emberi szem perspektívájának. DX formátumnál (ahogyan az említett két gép is az) 1,6-tal meg kell szorozni a gyújtótávolságot, tehát valamennyivel szűkebb teret lát mint egy fullframes (FX) vázon. Ha veszel egy ilyen gépet, akkor szerintem ne kitobival vedd meg, hanem magát a vázat és vegyél hozzá egy nagy fényerejű alapobit. Na, azzal aztán igazán szép dolgokat lehet művelni.

2013-11-05 11:27:52 • Szalay Krisztián

Pencz Roland

Köszönöm szépen!

Már csak egy kérdés. (Egy konkrétabb)

Van egy 20.000 expo-s Canon 7D, 18-55 alap obival, egy Canon BG-E7 portrémarkolatot, egy 8Gb-os SanDisk CF kártyát + 1 aksi. (Jó baráttól van, tényleg jó állapotban van, semmi baja) 270.000 - 250.000 Ft az ára így.

VAGY

Nikon D7100, ami újonnan 350.000 körül egy alap obival semmi mással. (használtan csak a 7D-t venném, mert tudom hogy honnan van és hogy mire és hogy használták).

2013-11-05 07:07:03 • Pencz Roland

Szalay Krisztián

Véleményem szerint Nikon D7100. Kategóriában azonos gépekről van szó, viszont a Nikon D7100 egy sokkal újabb fejesztés. A Canon EOS 7D kb egy évvel korábban jelent meg a piacon mint a Nikon D7000. A D7100 egy sokkal újabb, fejlesztett változat. Az én tapasztalatom az, hogy ha jó optikával szereljük a gépet, a Nikon szebben rajzol, de ez pusztán szubjektív vélemény. Az ár attól is függ, hogy milyen optikával akarod felszerelni. Nem érdemes csak a gépváz árára alapozni.

2013-11-04 23:50:20 • Szalay Krisztián

Pencz Roland

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne.

Canon 7D vagy Nikon D7100?
Melyik mire, miért jobb (+ár)?

Előre is köszönöm.
Üdv!

2013-11-04 22:01:40 • Pencz Roland

Szalay Krisztián

A Nikon D3200-nak is ugyanolyan bajonettje van mint a többi Nikon DSLR gépnek, tehát a közgyűrű biztosan rászerhelhető, legfeljebb a DX formátum miatt megváltoznak az arányok. Ettől függetlenül jó lenne, ha írna valaki, akinek van tapasztalata az ilyen felszereléssel.

Lehet még kihuzatot is venni használtan. A kihuzatot ugyanúgy az objektív és a váz közé kell tenni. Ráadásul az az előnye, hogy fokozatmentesen állítható a leképzési arány. Itt egy ilyen cucc:

2013-10-08 19:29:50 • Szalay Krisztián

Fedor László

Hello! Nekem is lenne egy kérdésem/kérésem, nemrég vettem egy Nikon D3200-as gépet 18-55mm es obival. Szeretnék macro képeket készitteni utánanéztem és több oldalon is azt javasolták, hogy olcsobb ha veszek közgyűrűket de viszont más oldalak azt irták, hogy a Nikon D3200 esre nem lehet közgyűrűt rakni ez igaz? Ha lehet esetleg tudnátok linket küldeni előre is köszönöm.

2013-10-08 12:41:35 • Fedor László

Szalay Krisztián

Szia Zsuzsi! Igen, családi fotókat készíteni, meg tanulni jó a 18-105-ös obi. Túl sokat ne várj tőle, de nem profi célra tökéletesen megfelelő. A 18 mm-es nagylátószöggel tudsz tájképeket, városképeket készíteni, a 105-ös telével pedig lehet jól portrézni. Természetesen ami közte van, azt is ki tudod használni. A váz pedig egy elég jó belépő szintű gép, tanulni is lehet vele jól.

2013-09-23 20:29:11 • Szalay Krisztián

Détári Zsuzsa

Kedves Krisztián!

Teljesen kezdő vagyok a fotózásban.
Gondolkodom egy Nikon D5100-as gépben egy 18-105 mm es obival.
Viszont hallottam/olvastam jót és rosszat is:)
Gondoltam megkérdezek egy hozzáértőt, aki tud segíteni.

Mint említettem, kezdő vagyok, nem elképzelhetetlen, hogy annyira beleszeretek a fotózásba, hogy komolyabban tanulni is szeretném.
A fent említett gép tanulásra, családi fotók készítésére, illetve mivel sokat utazunk városok fotózására lenne.
Szerinted jó a gép választásom?

Köszönettel

Zsuzsi

2013-09-23 13:42:49 • Détári Zsuzsa

Szalay Krisztián

Mielőtt megveszed az obikat, itt nézz körül, hogy milyenek léteznek:
http://www.nikonusa.com/en/Nikon-Products/Camera-Lenses/

Csoportosítva találod, hogy milyen célra milyen obikat kínál a Nikon. Az 50-es alap az egy általános célú objektív, azt mindenképpen érdemes beszerezni. A betűjeleknél az AF az autófókuszt, az AF-S az autofókusz stabilizátorralt jelenti, az 1.4, 1.8 a fényereje az objektívnek (a legkisebb rekesz érték). Minél kisebb ez a szám, annál jobb.

2013-09-18 09:19:00 • Szalay Krisztián

Kósik Barbara

Vagy vennék 2obit,egyet makróra,egyet pedig inkább a sportra,állatokra,na meg természetfotózásra.
Akkor melyik lenne az a 2?  /de ha mégsem tudnék kettőt venni,akkor érdekelne a köztes fix 50-es is/

2013-09-14 21:24:17 • Kósik Barbara

Kósik Barbara

Értem,köszönöm a válaszodat :)
És a fix 50-esek közül melyik lenne jó? Vagy melyik mire jó?
AF, AF-S , 1.4, 1.8, vannak D-sek, G-sek…ezek miben mások/mire valók?

2013-09-14 21:19:40 • Kósik Barbara

Szalay Krisztián

A két gép közül a D5200 típust ajánlanám. Mindkét gép a belépő kategóriába tartozik, egyik sem profi felhasználásra készült. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet vele szép képeket készíteni. Ha jó obikat veszel hozzá, akkor az nagyot lendít a képek minőségében. A jó obi nem csak a zoom tartománytól függ, hanem a fényerőtől, a lencsék minőségétől is. Persze ezeknek megvan a maga professzionális ára is.

Amit felsoroltál, hogy mire szeretnéd használni, az azért nem két filléres beruházás. Kapásból a sport és természet nagy fényerejű, hosszú teleobit igényel, tehát a 18-55 nagyon kevés lesz, és makrózásra sem ez a legjobb választás. Sajnos nem lehet egy belépő szintű géppel és egy hozzá tartozó kitobjektívvel ilyen széles felhasználási területet áthidalni.

Azt javaslom, hogy vedd meg a D5200-at, vegyél hozzá egy 50mm-es fix, DX formátumhoz való nagy fényerejű alap objektívet, és azzal kezdj el fényképezni. Az alapobjektív megközelítőleg olyan szögben lát mint a szemünk, kb 43 fokban. Ugyan nem fogsz vele 300 méterről verebet fényképezni, viszont arra nagyon jó, hogy megtanulj vele képeket készíteni. Még mindig ez a legjobb megoldás ár/érték arányban. Aztán ahogy fejlődsz, tudsz magasabb kategóriás gépet venni profi objektívekkel.

2013-09-11 12:34:23 • Szalay Krisztián

Kósik Barbara

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem felétek,hogy először is Nikon 3200 vagy 5200? Aztán : vagy esetleg egy ezekhez hasonló tudású és áru Canon?  Obinak mit ajánlotok? Én 18-55ön gondolkodtam.
Leginkább hobbira kellene, állatok,sport,természet és makró fotózáshoz,de nem akarom lecserélni ha esetleg komolyabban kezdeném használni. Legyen kezdők számára is kezelhető,de komolyabb gép!
Köszi a segítségeteket!!

2013-09-11 11:09:42 • Kósik Barbara

Parsberg Erich

Én is gondban voltam, mert 90%-ban filmre dolgozom ugyan, de ma már nem nagyon lehet kikerülni a digitálist.
Van egy kompaktom,de viszont egy komplett Nikon analog szettem is, Vettem egy Canon EOS 5D-t
és adapterrel használom a régi MF üvegeket, amik nem mellesleg lényegesen olcsóbbak még ha meg is kell venni, mint a mai plasztik társaik. Pl.: 2 konkrét összehasonlítás: Nikkor 1.8/85 kontra ua. AF plasztikban,
ha én lennék Chopin zongorázni tudnám a különbséget és ugyanez a helyzet az 1,4/50-esnél is. 
Szóval én egy kicsit próbálok megoldást találni a hibrid fényképezésre, és még a minőség is magasabb és közelebb van a klasszikus fotózáshoz.. Szóval,szerintem az szól a Canon mellett, hogy rengeteg régi,jó lencsét el lehet vele érni pl. M42 stb.stb.

2013-08-25 16:27:03 • Parsberg Erich

Szalay Krisztián

A Nikon D800 nagy fényerejű obikkal csodákra képes. Ha már rendezvény és portfólió, akkor érdemes egy 115-ös portréobit meg egy 24-es nagylátószögű optikát beszerezni, na meg egy alapobjektívet. Ha igazán szép képeket akarsz, akkor fix objektívet válassz. Kevesebb a lencsetag, a fénytörés, szebb képeket rajzol.

2013-08-12 13:30:47 • Szalay Krisztián

Horváth Barbara

Krisztián, köszönöm!
Ohh igen, nem elhanyagolható kérdés :)
Azon kaptam magam, hogy tájfotózás helyett, idegen emberek életének egy-egy számomra érdekes, megmosolyogtató pillanatát lövöldözöm. Szóval az út amin elindulok, esküvő, portfolio, családi, baráti események…;) x

2013-08-11 17:35:05 • Horváth Barbara

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató