A nagylátószögű objektív

2020. 12. 12. | Szalay Krisztián

Térélményt a tér tágításával érhetünk el. A tágas tér okozza a térbeliség látványát, azaz a perspektivikus hatást. Tágíthatjuk a teret a Mátrix trilógiában látott módszerekkel is, de ha szerényen nagylátószögű objektívet használunk, az is tökéletesen megteszi.

 Az alábbi cikk az objektíveket tárgyaló cikksorozat első részére épül. Az abban leírtak elengedhetetlenül szükségesek ezen írás megértéséhez. Amennyiben még nem olvastad az első részt, ezen a hivatkozáson eléred.

Nagylátószögű vagy széles látószögű objektívnek nevezzük azt az objektívet, aminek látószöge nagyobb az emberi szem látószögénél. Nagylátószögű objektívnek tekinthetünk minden objektívet, aminek gyújtótávolsága 35 mm, vagy ennél is rövidebb. A gyújtótávolság rövidülésével a látószög szélesedik, tehát egy 15 mm gyútávú objektív szélesebb területet lát, mint egy 35 mm-es optika.

A látószög vagy képszög növekedésével a térhatás is növekszik. Térhatás alatt a térnek és a térben található képi elemeknek a jól érzékelhetőségét értjük. Látjuk a különböző dolgok egymáshoz képesti elrendeződését, azok helyzetét, távolságát, mélységét. Szembetűnővé válik, hogy mi van hozzánk közelebb, mi távolabb, azok mekkorák, hogyan helyezkednek el.

Szélesség és mélység

Minél szélesebb szögben lát egy objektív, mélységében annál nagyobb területet fogunk élesnek látni, azaz a látószög növekedésével a mélységélesség is növekszik. Mélység alatt a kamerától való távolodást értjük. Még egyszerűbben fogalmazva, a nagy mélységélesség azt jelenti, hogy a közelebbi és távolabbi motívumok is élesen látszódnak. (A mélységélesség egy több tényezős, nagyobb lélegzetvételű témakör, aminek tökéletesen érthetővé tétele sok magyarázatot kíván, amelyre itt nincs lehetőség, viszont a Bevezetés a fotográfia világába könyv több fejezetben is részletesen kifejti.)

Az előző cikkben tárgyalt alapobjektívhez képest tehát a nagylátószögű objektív mélységében nagyobb területet láttat élesnek. Ez jó hír, ugyanis amelyik téma nagylátószöget igényel, az egyúttal kívánja a nagy mélységélességet is.

© Jason Row Photography, flickr.com. Nikkor 14-24 mm nagylátószögű zoom objektívvel készült fotó. A felvételkor 24 mm gyújtótávolságra volt állítva az optika.

Ez a fénykép tökéletesen bemutatja a nagylátószög jellegzetességeit és lényegét. A tágas tér jelentős perspektivikus hatást hoz létre, szembetűnően elkülönülnek a különböző képi elemek egymástól. Kiválóan érzékelhető, hogy a hajó mennyivel messzebb van a kamerától, mint a kötél. Ez megmutatkozik méretekben, vonalvezetésben. A mélységélesség nagy kiterjedése is megfigyelhető, azaz a közeli téma, a kötél is élesen kirajzolódik, valamint a hajó is, sőt még a háttér motívumai is. A kép láttán azt érezzük, hogy mi is részesei vagyunk a térnek.

Összegezve a fentieket, minél rövidebb egy objektív gyújtótávolsága, annál nagyobb a látószög, azaz annál szélesebb területet tudunk fényképezni, annál nagyobb a térérzet, vagyis a perspektivikus hatás, és annál nagyobb lesz az élesen kirajzolódó terület mélységben is. Fordítva is igaz, de azt már nem írom le, úgyis arról fog szólni a cikksorozat következő része. Nézzünk inkább példákat, mit is érdemes fényképezni széles látószögű objektívvel.

© Nagy Imréné, Dunakanyar. A 16 mm gyújtótávolságú objektív széles látószöge tágas teret hoz létre. Érzékeljük a méreteket, a távolságokat, a táj elemeinek elrendeződését.

 

© HCE70, pixabay.com. A nagylátószögű objektív az erős perspektíva miatt torzítja a képet. Ez nem hiba, hanem pusztán jellemzője ennek az optikának. Ezzel együtt látványos eredményt lehet elérni vele, főleg akkor, ha olyan közel megyünk a témához, ahogy csak tudunk.

Robert Capa azt mondta, hogy ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. Mármint a témához. Igaza van, tényleg jobbak a felvételek közelről fényképezve. Érdemes tudni, hogy ahonnan a felvételt készíted, abba a pozícióba fogja magát a néző is képzelni. Meglátszik egy képen, hogy hol állt a fotós. Minél közelebb vagy, a néző is annál jobban részese lesz a jelenetnek. A nagylátószögű optikával pedig kifejezetten jó hatást tudsz így kelteni.

© qimono, pixabay.com. Az épületek, városképek szintén jól mutatnak tágas térben.

A nagylátószögű objektív kiváló eszköze a tájfotózásnak, látványos városképek, épületfotók, belső terekről készült felvételek készíthetők vele. A riportképek, rendezvényfotók, esküvői jelenetek is a széles látószögű optikát igénylik, és minden olyan esetben jó szolgálatot tesz, amikor térélménnyel szeretnénk elkápráztatni alkotásunk szemlélőit.

Ez az írás kimondottan a nagylátószögű objektív jellemzőit hivatott bemutatni, azonban a térélményt és a mélység érzékeltetését tovább növelhetjük néhány kompozíciós technikával is, melyekről ebben a cikkben olvashatsz részletesen.

Borítókép: © Nagy Imréné

(A cikksorozat következő részét hamarosan olvashatod)

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató