Speciális objektívek

2021. 06. 25. | Szalay Krisztián

A speciális objektívek rendeltetése eltér az általános célú felhasználástól. A legtöbb fotótéma besorolható a cikksorozat korábbi részeiben bemutatott objektívek hatáskörébe, azonban léteznek olyan feladatok, melyeket csak specializált eszközzel lehet végrehajtani.

 Az alábbi cikk az objektíveket tárgyaló cikksorozat első részére épül. Az abban leírtak elengedhetetlenül szükségesek ezen írás megértéséhez. Amennyiben még nem olvastad az első részt, ezen a hivatkozáson eléred.

Halszemoptika

A halszem objektívek extra széles látószögű objektíveknek tekinthetők, melyeknek képszögük elérhetik akár a 180 fokot is. Tárd ki a karjaid magad mellé, és gondolj bele, hogy minden a képre kerül, ami a kezeid előtt feltárul! Ahogy a nagylátószögű objektívek esetében is írtam, minél szélesebb a látószög, annál nagyobb lesz a torzítás mértéke is. A halszem ezt még fokozza, tovább tágítja a teret, emiatt pedig a torzítás mértéke is növekedni fog. Ez már az a tartomány, ami megosztja az ízléseket. Az viszont tény, hogy rendkívül kreatív eszközről van szó. Olyan esetekben érdemes ezt az objektívet választani, ahol tényleg indokolt a használata.

© Ricoh Imaging. Pentax SMC PENTAX-DA 10-17mm halszemoptikával készült felvétel.

Makró objektív

A makró objektív a kis méretű fotótémák fényképezésének egyik lehetséges eszköze. Makróképnek azok a fényképek számítanak, melyeken a lefotózott objektum nagyobb mint a valóságban. Tehát a leképezési arány megfordul. Ily módon az akár néhány milliméteres tárgyról egész képet kitöltő, monumentális hatású felvételt készíthetünk. A makrók teszik számunkra láthatóvá azt a világot, ami felett minden bizonnyal elsiklanánk.

© InspiredImages, pixabay.com. 105 mm gyújtótávolságú makró objektívvel készült felvétel, 100 ISO fényérzékenység mellett, f/16 fényrekesz értékkel, 6 másodpercig exponálva.

A makrófényképezésnél lényeges megemlíteni, hogy az elegendő mélységélességhez sokkal szűkebb fényrekesz párosul, mint normál leképezési arány esetén. Tehát a blendét zárni kell ahhoz, hogy látszódjon is valamennyi éles terület a felvételen. Viszont ahogy zárod a rekeszt, annál kevesebb fényt engedsz be a gépbe, így egyre sötétebb lesz az eredmény. Ahhoz, hogy elkerüld az alulexponálást, a záridőt kell növelned annak érdekében, hogy kompenzálni tudd a rekesszel kizárt fény mennyiségét. Ezért kellett azt a virágot 6 másodpercig exponálni. Tehát ha makrózni akarsz, számíts az ilyen jellegű kihívásokra, és szerezz be egy stabil állványt is!

Elképzelhető, hogy az imént említett összefüggés elsőre nem volt egyértelmű. Ha így lenne, olvasd el ezt a cikket, és garantáltan érteni fogod a lényeget.

A dönthető és eltolható tengelyű objektív

A dönthető és eltolható tengelyű objektívek (Tilt-Shift objektívek) két fő küldetése a perspektivikus torzítás kiküszöbölése, valamint a ferde síkon történő élességállítás. Amíg a nagy formátumú műszaki kamerák eleve rendelkeznek ezekkel a lehetőségekkel, addig kisfilmes/fullframe rendszerben speciális eszközre van szükségünk. Az érthetőség kedvéért az alábbi képek leírásában találod a lényeget.

© Marc Weisberg, marcweisberg.com. Canon 17mm Tilt-Shift objektívvel készült felvétele. Az épület függőleges élei ekkora térhatásban látványosan összetartanának felfelé. Az objektív azonban lehetővé tette, hogy az élek párhuzamosan fussanak. Ez az egyik, gyakorlatilag a legfőbb küldetése ennek az eszköznek.

A dönthető és eltolható tengelyű objektívek műszaki célt szolgálnak. Különösen épületek fényképezésénél, enteriőröknél, tárgyfotózásnál kívánatos használatuk. Aki ingatlanokkal foglalkozik, és hajlandó áldozni erre az optikára, valamint magának a fényképezés technikájának elsajátítására, az biztosan jövedelmező befektetésre számíthat.

Az objektív másik lehetősége, hogy a tengelyt nem eltoljuk (lásd az előző kép esetén), hanem megdöntjük. Ezt tette a kép készítője is, ráfektette az élességi síkot az aszfalt felületére. Az eredmény pedig magáért beszél.

A fényképezés önmagában egy csodálatos, alkotó tevékenység. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ilyen professzionális eszközök állnak rendelkezésünkre. Az áruk egy más kérdés. Azonban az a tény, hogy tudomást szerzel létezésükről és rendeltetésükről, tágítja látóköröd és fejleszti kreativitásod.

Kívánom, hogy fényképezz sok szépet, és leld örömöd a fotózásban!

Borítókép: © Pixabay/image4you

Legfrissebb bejegyzések

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató