Kedves Ferenc, Krisztián!
Nagyon köszönöm a gyors választ mindkettőtök részéről.
Annak hatására, hogy teljesen egyet is értettetek, tovább olvasgattam neten, tovább kérdezősködtem ismerősök körében is, és elég nagy arányban ugyanezt hallottam. Az eredmény pedig, hogy ésszerűbbnek, jobb választásnak tűnik a Nikon. :)
Az, hogy D5200, vagy D5300, majd még kiderül, de szem előtt próbálom tartani a D5300-at.
Objektívek és vaku kérdése. Próbálok úgy beruházni, hogy "sokáig" ne kelljen egyéb eszközt vásárolni.. Azaz minél messzebb legyen az az idő, amikor nekem költeni kelljen még további felszerelésekre. (Tudom, itt ez relatív, mert folyamatosan jönnek használat közben az igények. :) )
A kérésem, hogy objektív és vaku kiválasztásában segíts/segítsetek.
Zoom objektív terén a kérdés: Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR objektívvel adják általában kitben, ha jól láttam. Abszolút megértettem, hogy ez egy jó választás volna kezdőként a részemre, de csak itt kérdezem, hogy a jövőre nézve, nem érdemesebb egy nagyobb tartományú objektívet venni, ha sokáig nem akarok külön költeni a gépre? (Pl: 18-200mm, vagy 18-250mm, 18-270mm) (Így jóval nagyobb távolságra lehetne zoomolni, csak gondolom jóval több idő, míg kitapasztalom a gépet.)
Ha netán itt igen lenne a válasz, akkor milyen objektívet érdemes nézni? (Nikon márka miatt nem árt Nikont venni, vagy jobb a pl:Sigma/Tamron?)
Az általam nézett objektívek:
Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
Nikon AF-S 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF DX Zoom-Nikkor
Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II LD Asp (IF) Macro (Nikon)
Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD (Nikon)
SIGMA 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM (Nikon)
SIGMA 18-200mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM (Nikon)
SIGMA 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM (Nikon)
Árban elég nagy a szórás, meg biztos erről elég hosszan lehetne beszélni… Leegyszerűsíteném a kérdést, hogy első körben maradjak a 18-105mm-es objektívnél (mint kezdő), vagy ha ilyen ambícióim vannak a zoomolás terén, akkor nézzek egy 18-200mm, 18-250mm, vagy 18-270mm objektívet?
Fix objektív:
Nikon AF-S 50mm f/1.8G (JAA013DA) (ár/érték arányban ezt találtam jó választásnak)
Nézelődtem még f/1.4 objektíveket is, de az már más árkategória..
És vaku: ezzel töltöttem el a legkevesebb időt, de inkább a gépre és az objektívekre mennék rá jobban, itt próbáltam az olcsóbb árhoz a magasabb kulcsszámokat nézni.
Triopo TR-980N vaku
SIGMA EF-610 DG. ST VAKU, NIKON
Elnézést a sok kérdésért, hosszú írásért.. Nem akarom túlagyalni a dolgot sem, remélem nem annak tűnik.. :) Egyszerűen csak tudjuk, hogy ezek nem olcsó dolgok, s próbálom tapasztaltabb hozzáértők szemléletével megfontolni, mit is vásárolok. És már megérte az előző bejegyzésem is. :)
Bocsánat a feltartásért! :)
És nagyon köszönöm!
Üdv, Laci
2014-10-13 21:03:00 • Fodor László