Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Szalay Krisztián

Szia Anita! Nagyon örülök neki, hogy ilyen terveid vannak! Ferenc jó gépet ajánlott, még annyival egészíteném ki, hogy ha belefér a költségvetésbe, akkor érdemes a 18-105-ös (DX-es) obit választani. Ennek nagyobb a tartománya látószögben mint a 18-55-nek. Valószínűleg ez már nem fér bele 150-be, és Ferenc is azért nem ezt ajánlotta. Természetesen a 18-55-tel is el tudsz kezdeni fotózni. Érdemes lenne eljönnöd a kompozíciós előadásra, ami november 15-én lesz. Főként kezdők lesznek ott, tehát nem kell aggódni, hogy nem fogod érteni. Gyere el, jól fog jönni a gépedhez!

2014-10-17 14:17:25 • Szalay Krisztián

Gyuricza Ferenc

Szia Anita, amit én ennyiért tudnék ajánlani neked az egy Nikon D5200 + 18-55mm, a Nikon mindenben jobb a Canonnal.

2014-10-17 00:48:50 • Gyuricza Ferenc

Kórógyi Anita

Kedves Krisztián!
Először is Anitának hívnak 22 éves vagyok :) és szeretnék újra komolyabban fotózni, fotószakkör keretein belül megtanultam egy - két dolgot, akkor kaptam kölcsön gépet, de ez már rég volt, és hiányzik a fotózás.
Párnapja szántam el magam, hogy dslr gépet szeretnék venni. Eddig legikább Canonnal fotóztam.
Nem tudom milyen gépet válasszak, kb 150.000 Ft -ot tudnék rászánni, konkrét téma nincs amit szívesen fotóznék. :)
Remélem tudsz/tudtok nekem segíteni, hogy melyik gép lenne a legoptimálisabb :)

Köszönöm
Anita!

2014-10-16 15:34:22 • Kórógyi Anita

Szalay Krisztián

Na, azért csak bátran! Egyébként nagyon tetszik ez a fejlődni akarás vágy. Ez abszolút igényességet tükröz. Nem számít, hogy ki milyen képességgel rendelkezik, ha ez megvan valakiben, akkor nagyon jó úton jár.

2014-10-15 22:17:38 • Szalay Krisztián

Fodor László

Krisztián!
Meg kell mondjam boldog lennék, ha már esetleges képek feltöltésén gondolkoznék! :)
Egyelőre a beszerzés van folyamatban.. Utána pedig a gép megismerése, gyakorlás.. Úgy gondolom arra még lehet várni, mire olyan kép/képek készülnek, amire azt mondom, hogy fel merem ide tölteni.. Én csak örülnék, ha minél hamarabb eljönne ez az idő.. :) Azért köszönöm a biztatást is! :) ;)

2014-10-15 06:57:52 • Fodor László

Gyuricza Ferenc

Hamarosan teszek fel képet a képértékelőbe ami a D5300-mal készítettem :)

2014-10-14 22:31:59 • Gyuricza Ferenc

Gyuricza Ferenc

Szívesen Krisztián! :) Amikor csak tudok felnézek. Én pedig szeretném megköszönni az oldal többi látogatója nevében is neked, hogy létre hoztad ezt az oldalt! :)

2014-10-14 22:30:11 • Gyuricza Ferenc

Szalay Krisztián

Laci, hajrá! Ha gondolod, tölts fel képeket majd az értékelőbe.
Ferenc, neked pedig külön köszönöm az aktivitást!

2014-10-14 20:34:26 • Szalay Krisztián

Gyuricza Ferenc

Nagyon szívesen Laci :)  ;)

2014-10-14 18:13:01 • Gyuricza Ferenc

Fodor László

Kedves Krisztián, Ferenc!

Nagyon köszönöm a részletes válaszokat és főként a türelmeteket felém! Abban pedig hatalmas hálám, hogy valószínűleg a jó választás felé tereltetek! Köszönöm! :)
Megfogadom a javaslatotokat: Nikon D5300 (vagy "rosszabb" esetben D5200), Nikon 18-105mm obi, Nikon 50mm fix obi, és mellé egy vaku. Az árfigyelést/keresést most már ezekre a termékekre koncentrálva fogom végezni. :)
Örök hála! :) ;)

2014-10-14 17:26:34 • Fodor László

Szalay Krisztián

A Nikkor 18-105-ös, DX-es obinál nem kell számolni a szorzóval, hiszen a DX jelzésű objektívek a croppos vázakhoz valók. Tehát ebben az esetben a 18-105 milliméternek megfelelő látószöggel lehet számolni. Egyébként én azért ajánlanám a 18-105-öt, mert átfog mindent, amire szükséged lehet a fényképezésnél. A tájképtől a közeli portréig belefér minden. Ennél szűkebb látószögre főleg sporteseményeknél vagy természetfotóknál van szükség, de oda már indokolt a profi váz is, profi objektívekkel. Általános célra több mint elegendő ez a tartomány. Aztán azért ajánlottam egy fixet mellé, mert annak meg olyan szép a képe, hogy ha meglátod, le sem veszed többet a gépedről. Igaz, abban nincs akkora mozgástered mint a zoomos obinál, viszont a minőség ellensúlyozza ezt. Amit kinéztél, jó lesz. A márkahűség pedig meghálálja magát.

A vakukkal kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy megfelelően ellátva fényformálóval (pl. feltépőzárazható softbox-szal) mindegyik jó szolgálatot tesz, ha szükség van derítésre. Persze, ott is maradhatunk márkahűek, és megvehetjük a Nikon csúcskategóriás vakuját, de nem biztos, hogy hobbi célú felhasználásnál számottevő különbséget találunk.

2014-10-14 16:58:31 • Szalay Krisztián

Gyuricza Ferenc

Kedves Laci, a én a helyedben kezdésnek 18-105-öt vennék kezdésnek, vagy esetleg 18-140-et mart az a szorzo miatt mindegyik vázon 140mm-en 220mm-nek felel meg, ezek bőven elegek kezdésnek . De ha ugy érzed ez se elég kezdetnek, akkor egy sigma 18-200-at vegyél. Tamront nem ajánlom. Én márkahű vagyok, éscscsak Nikon objektivet veszek Nikon géphez.

2014-10-14 10:40:13 • Gyuricza Ferenc

Fodor László

Kedves Ferenc, Krisztián!

Nagyon köszönöm a gyors választ mindkettőtök részéről.
Annak hatására, hogy teljesen egyet is értettetek, tovább olvasgattam neten, tovább kérdezősködtem ismerősök körében is, és elég nagy arányban ugyanezt hallottam. Az eredmény pedig, hogy ésszerűbbnek, jobb választásnak tűnik a Nikon. :)

Az, hogy D5200, vagy D5300, majd még kiderül, de szem előtt próbálom tartani a D5300-at.
Objektívek és vaku kérdése. Próbálok úgy beruházni, hogy "sokáig" ne kelljen egyéb eszközt vásárolni.. Azaz minél messzebb legyen az az idő, amikor nekem költeni kelljen még további felszerelésekre. (Tudom, itt ez relatív, mert folyamatosan jönnek használat közben az igények. :) )

A kérésem, hogy objektív és vaku kiválasztásában segíts/segítsetek.
Zoom objektív terén a kérdés: Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR objektívvel adják általában kitben, ha jól láttam. Abszolút megértettem, hogy ez egy jó választás volna kezdőként a részemre, de csak itt kérdezem, hogy a jövőre nézve, nem érdemesebb egy nagyobb tartományú objektívet venni, ha sokáig nem akarok külön költeni a gépre? (Pl: 18-200mm, vagy 18-250mm, 18-270mm) (Így jóval nagyobb távolságra lehetne zoomolni, csak gondolom jóval több idő, míg kitapasztalom a gépet.)
Ha netán itt igen lenne a válasz, akkor milyen objektívet érdemes nézni? (Nikon márka miatt nem árt Nikont venni, vagy jobb a pl:Sigma/Tamron?)
Az általam nézett objektívek:
Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
Nikon AF-S 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF DX Zoom-Nikkor
Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di II LD Asp (IF) Macro (Nikon)
Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD (Nikon)
SIGMA 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM (Nikon)
SIGMA 18-200mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM (Nikon)
SIGMA 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM (Nikon)
Árban elég nagy a szórás, meg biztos erről elég hosszan lehetne beszélni… Leegyszerűsíteném a kérdést, hogy első körben maradjak a 18-105mm-es objektívnél (mint kezdő), vagy ha ilyen ambícióim vannak a zoomolás terén, akkor nézzek egy 18-200mm, 18-250mm, vagy 18-270mm objektívet?

Fix objektív:
Nikon AF-S 50mm f/1.8G (JAA013DA) (ár/érték arányban ezt találtam jó választásnak)
Nézelődtem még f/1.4 objektíveket is, de az már más árkategória..

És vaku: ezzel töltöttem el a legkevesebb időt, de inkább a gépre és az objektívekre mennék rá jobban, itt próbáltam az olcsóbb árhoz a magasabb kulcsszámokat nézni.
Triopo TR-980N vaku
SIGMA EF-610 DG. ST VAKU, NIKON

Elnézést a sok kérdésért, hosszú írásért.. Nem akarom túlagyalni a dolgot sem, remélem nem annak tűnik.. :) Egyszerűen csak tudjuk, hogy ezek nem olcsó dolgok, s próbálom tapasztaltabb hozzáértők szemléletével megfontolni, mit is vásárolok. És már megérte az előző bejegyzésem is. :)

Bocsánat a feltartásért! :)
És nagyon köszönöm!

Üdv, Laci

2014-10-13 21:03:00 • Fodor László

Szalay Krisztián

Kedves László és Ferenc!

Most kerültem gép közelébe, így mire elolvastam a kérdést, már láttam, hogy Ferenc meg is válaszolta. Nagyon örülök, hogy tetszik a fórum, és annak meg pláne örülök, hogy megy a kommunikáció, a tapasztalatok cseréje. Őszintén szólva, nem sokat tudok hozzátenni Ferenc válaszához, mert amit írt, tökéletesen egyetértek, én is ezt ajánlanám a kettő közül. Az, hogy Nikon párti vagyok, ne befolyásoljon, az nekem teljesen szubjektív tényező. Közelebb áll a szívemhez. :) Meg szerintem szebb a kép leképzése is, bár hangsúlyozom, ez szubjektív.

Ahogyan Ferenc is írta, a 18-105-ös obi jó választás lesz. Annak van akkora látószög tartománya, hogy tudsz tájképeket, és közeli portrékat készíteni. No, meg ami a kettő között van. Felesleges egyelőre a többi obi. Tapasztald ki ezeket. Ja, és amit még a második hozzászólásában írt Ferenc, azt is érdemes megfogadni.

Annyit érdemes tudni, hogy ezek a fix gyújtótávolságú, nagy fényerejű objektívek fullframe-s vázhoz valók. Használhatod croppos vázzal (mint pl. aD5000-es sorozat gépei), csak számolnod kell a gyújtótávolság szorzóval, ami a szenzor méreteinek különbségéből adódik. Tehát a fix 35-ös kb 55mm-nek megfelelő látószöget fog adni, ha 50-est választasz, az pedig kb 80 mm-nek. Ezért is írta Ferenc, hogy ez inkább portrézni jó. Összegezve, hobbi célra teljesen rendben van a D5200 vagy D5300, amihez vásárolj egy 18-105-ös obit, és egy nagy fényerejű objektívet is. Aztán gyakorolj, fotózz sokat, és ne költs addig további objektívekre, amíg teljesen ki nem ismerted ezeket.

Vakuval kapcsolatban pedig vannak alternatív márkák, érdemes megnézni a Tripont és a Mikrosat kínálatát, mert valószínű sokkal kedvezőbb árban kapsz jó cuccokat.

2014-10-12 22:19:19 • Szalay Krisztián

Gyuricza Ferenc

Azt elfelejtettem hogy utána vegyél majd általános használatra egy 35mm 1.8 vagy 50mm 1.8-as fix obit. Éles kép, és élénk színei vannak mindkettőnek, és az 50-es népszerű portréfotózáshoz. :)

2014-10-12 13:51:08 • Gyuricza Ferenc

Gyuricza Ferenc

Szia Laci, Én most vettem meg az első DSRL gépem. Egy D5300-at vettem és nagyon nagyon örülök hogy ezt választottam. korábban én is néztem a D5200-at de ezt vettem mert ez ujabb fejlesztésű. Ha nem akarsz D5300-at venni akkor mindenképpen a D5200-at ajánlom, mert a 700D nem éri meg az árát, mert millioszor kevesebbet tud az árához képest mint a Nikon. Az érintőképernyője is csak azért van hogy megvegyék nem sok értelme van mert csak jobban merül az akksija tőle. Nagyon elmarad tudásban a Nikonhoz képest. és a helyedben 18-105 mm-es obival venném meg a nagyobb átfogás miatt. De a helyedben azt venném amit én is vettem, Nikon D5300 + 18-105mm kit :) Remélem tudtam segíteni :)

2014-10-12 13:47:22 • Gyuricza Ferenc

Fodor László

Kedves Krisztián!

Először is megjegyzem, hogy nagyon tetszik a honlap és az is, hogy mindenkinek próbálsz válaszolni a kérdéseire!
Én is az alapkérdésekkel fordulnék hozzád, annak ellenére is, hogy sokat olvasgattam most az eddigi hozzászólásokat, valamint hogy már az életben is kérdeztem ki fotós ismerős véleményét. Mint tudjuk, aki belevág a fotós világba, tulajdonképpen egy ördögi körbe lép be, hisz mindig lesznek olyan eszközök, amiket célszerű megvenni a számára legjobb fotók elkészítéséhez. Lelkes amatőrként most itt állok a vásárlás kapujában, s mivel nem kevés az a pénz, amit ebbe bele kell fektetni, próbálok megfontoltan vásárolni. A fő cél, hogy elégedett legyek majd a megvásárolt termékkel, s az ár/érték arányában majd úgy érezzem jól választottam.
Amire én használnám a fényképezőt: családi események (kisebb összejövetelektől akár a lakodalmakig), épületek belső és külső fényképezése, tájképek fotózása (pl.: kirándulások), táncversenyeken fotózás. Eddig ezeket kompakt és bridge gépekkel oldottuk meg. Szeretnék egy jó DSLR-re váltani, amelyet hobbiként is bármely a fentebb említett témakörökre tudok használni.
A kinézett fényképezők, objektívek:
Canon EOS 700D, vagy Nikon D5200 (ezen két gép szinte azonos tudásúnak tűnik és az áruk is szinte azonos. A kérdés a szokásos, melyiket ajánlanád jobban?)
Vagy ha kicsit jobban belenyúlok, akkor a Nikon D5300-at néztem, de az már árban drágább. (csak kérdés ár/érték arányban megéri-e ezzel számolni?)
Objektívek: a gépet egy alapobjektívvel venném 18-55mm fókusztávval, ezt kiegészítve egy Tamron, vagy Sigma objektívvel, ami 18-200mm, vagy 18-270mm fókusztávval rendelkezik. Később, mikor már esetleg jobban kitapasztaltam a fényképezőgépet, akkor talán már akár fix objektív is szóba jöhet ezeken felül, de semmiképp sem most.
Vaku: Itt már nagyban befolyásol az ár. A Canonhoz 47-63 kulcsszámú vakuk egész elérhető áron vannak, míg a Nikonhoz már kisebb kulcsszámú vakukat találtam, s jóval magasabb áron. (Ezen termékekről még nem volt időm utána olvasni.)
Az én elképzelésem most, ha ár/érték arányt nézek valamiért húzok a Canon összeállítás fele. (Kiegészítő vaku is túl drága a Nikonnál, valamint a D5300-as is magasabb árkategória.)
Az előző hozzászólásokból az jön le, hogy a Nikon-t jobbnak találod, de jelen esetben is így gondolod? :)
Összefoglalva a kérdésem annyi volna, hogy Te melyik terméket/változatot ajánlanád? És hogy jók-e szerinted az objektív választások? Ha nem tartod jó választásnak az objektíveket, (vakut), akkor ajánlanál?
Nagyon köszönöm előre is a válaszod!
Kellemes napot!
Üdv, Laci

2014-10-12 10:22:37 • Fodor László

Szalay Krisztián

Így igaz. Ha máshogy nem, tekerd fel a fényérzékenységet, aztán legfeljebb utómunkával csökkented a képzajt. Már amennyire ez lehetséges. Kíváncsian várom és jó fotózást kívánok!

2014-09-29 15:12:38 • Szalay Krisztián

Tatarek Péter

Ha lesz értékelhető, küldök :) Valószínű a Hajósban nem fogok tudni túl profi képeket készíteni, nem is áltatom magam, de jövő nyáron a kintiben már elvárom magamtól és a géptől is, hogy színvonalas (mű)ugrós képek készüljenek. Aztán meglátjuk. Lehet, hogy tényleg kell majd egy fix optika is.

2014-09-28 14:51:36 • Tatarek Péter

Szalay Krisztián

Persze, megértem a döntést, hiszen azért az ár sem mellékes dolog. A két objektívvel elég nagy tartományban tudsz fotózni, már ami a látószöget illeti. Ideális fényviszonyok között megfelelő lesz. Mozgásnál az AF-C autofókusz üzemmódot válaszd. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan muzsikál a cucc, örülnék, ha mutatnál néhány munkát.

2014-09-28 13:16:11 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató