Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Wolf Zoltán

Szia Krisztián!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, tényleg! Ezt a topicot végigolvastam többször is, és olyan mintha egy oktatókönyv lenne. Már annyi kérdésre válszt kap az ember, hogy felér egy tanfolyammal:)))
Teljesen ugyanaz a kérdésem, mint Bencének -(akkor minek teszem fel, mondhatnánk:))) - de valamivel még kiegészíteném: én is gépvásárlás előtt állok. Szeretnék egy megbízható minőségű gépet venni. Én is pont a Nikon D7100-at nézegetem. Azt már megtanultam, hogy a gép szinte a legkevesebb, a legfontosabb dolgok egyike az optika. Ezért némi utánajárással azt gondoltam ki, hogy egy Nikon D7100 egy Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art (Nikon) obival elég minőségi lenne. Neked mi a véleményed. Vagy ehhez a z obihoz egy "egyszerűbb" váz is jó lenne? Pl egy D5200 vagy D3300? Mert a Sigma ára egy kissé húzós, de teszteket és kritikákat olvasva az egy nagyon komoly darab. És ha a D3300 -al ugyanazt a képminőséget produkálná mint a D7100-al, akkor nyilván nem dobnék ki feleslegesen plusz pénzt a 7100-ra.
Én is teljesen amatőr vagyok, ( és maradok is:) de azért szeretnék minőséget alkotni, aminnyire tehetem.
A fotozási specialitásom:))) az épületek, utcák, helyszínek… szóval valami ilyesmi. Olyan történelmi tárgyú túrákon a történelmi kötődésű épületeket és helyszíneket szeretem lefényképezni, megörökíteni. És ezt szeretném a jó minőségben.
Szeretném én is ha segítenél ebben, és várom javaslataidat! Előre is köszönöm:
Zoli

2014-04-14 23:08:40 • Wolf Zoltán

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! :)

2014-04-09 09:22:22 • Szalay Krisztián

Vadászi Viktória

Koszi :)

2014-04-09 08:45:39 • Vadászi Viktória

Szalay Krisztián

Szia Viktória!

Nincsenek mélyre ható tapasztalataim a makrófotózásban, annyit azonban tudok, hogy a közgyűrűkkel (vagy közgyűrű sorral) nagyon szép makrókat készíthetsz. Azzal, hogy eltávolítod az obit a váztól, megváltozik a leképzési arány. A közgyűrűket helyettesítheted kihuzattal is, ahol mindezt fokozatmentesen állíthatod.

Az 50-es alapobi jó választás volt!

2014-04-09 07:33:42 • Szalay Krisztián

Vadászi Viktória

Sziasztok, szia Krisztian,
nekem egy D90-em van, amihez uton van egy 50mm-es, 1.8-as alap obi. Olvastam korabbi valaszokban, hogy makrozashoz ez jol hasznalhato kozgyuruvel. A kerdesem az, hogy a kozgyuru teljes erteku megoldas? Ugyanaz a minoseg mintha makro obi lenne? Lattam szettben is, nyilvan ha jol gondolom, akkor kulonbozo meretu kozgyuruk vannak osszerakva szettbe. Van e olyan hogy idealis meret a makrozashoz?

2014-04-08 21:02:43 • Vadászi Viktória

Szalay Krisztián

Szia Bence!

Ebben az árkategóriában a belépő szintű gépek közül tudsz válogatni, hiszen a profi váz és hozzá profi optika nagyságrendekkel többe kerül. A Nikon D5100 jó választás. Neked is azt tudom tanácsolni, mint pár hozzászólással korábban, hogy válassz hozzá olyan kitobit, ami minél nagyobb tartományt átfog, mert ezzel tudsz a leginkább sokoldalúan fotózni.

Az, hogy ez Nikon vagy Canon, teljesen mindegy. Mindkét cucc profi. Válaszd azt, amelyik szimpatikusabb. Menj be boltokba, nézegesd meg őket mielőtt döntesz egyik vagy másik mellett.

2014-04-08 07:31:35 • Szalay Krisztián

Jáksó Bence

Szia Krisztián!
Első fényképezőgép vásárlás előtt állok, és egyszerűen nem tudok dönteni. Valamiért a Canon jutott az eszembe, mikor eldöntöttem, hogy lesz egy saját gépem. Kérdezgettem ismerősöket egy két fotósokat és elég nagy százalékban a Nikon mellett voltak. Úgy voltam vele, hogy miért ne, akkor legyen Nikon. Elkezdtem nézelődni Nikon gépek után. Elsőnek az árat néztem, és ráakadtam a D3200-ra. Nagyon tetszett, utána néztem, hogy milyen véleménnyel vannak a gépről, vagy abba az árba egy másik fajta gép nem-e tud többet. Így szóba jött a D5100-as. Kérdésem az lenne, hogy milyen kitobittel vásároljam? Arra gondoltam még, hogy beruházok egy drágább vázra, később meg egy jó obira. Pénztárcám maximum 180 ezer forintot enged meg. Mivel az első gépem lesz, és még csak most kezdeném el a fotózás elsajátítását, ezért szerintem kezdetnek a D5100-as megfelel. Ha 180 ezer forint alatt van jobb teljesítményű gép, obival együtt azt is megnézném!

2014-04-07 22:37:22 • Jáksó Bence

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! Szerintem a 35-ös jó választás lesz. Azt aztán tényleg fogod tudni univerzálisan használni. Később, ha esetleg FX vázad lesz, azzal is kitűnően fog működni.

2014-04-02 12:20:19 • Szalay Krisztián

Hangyál Hella

Azt hiszem vaku téren jobban körbe kell néznem.
Úgy gondoltam, hogy ezzel a 35 v 50-essel úgy általánosságban mindenre használnám a hétköznapokban. Szerintem a 35mm-es mellett fogom letenni a voksomat.
Köszönöm a sok hasznos tanácsot! :)

2014-04-02 12:12:16 • Hangyál Hella

Szalay Krisztián

Ja, értem, így már világos. Kezdem a végéről. Szerintem válassz minél bikább (nagy kulcsszámú) vakut, ha van rávaló, akkor a Nikont. Érdemes hozzá vásárolni valami fénylágyítót is, hogy ne a vaku kemény fényével lődd telibe az illetőt, amikor fotózol. Van rátehető vagy kihajtható diffúzor, ami ezt a célt szolgálja, de sokkal jobb megoldás egy rátépőzárazható, kis softbox.

Ami pedig az obit illeti, hát az jó kérdés. Fullframe esetében egyértelműen az 50-est ajánlanám, így viszont nem tudom megmondani egyértelműen. Ez főleg attól függ, hogy te mit szeretnél vele fényképezni. Ha 50-es választasz, az közel 80-as teleként fog funkcionálni. Portrézni nagyon jó, a térélményről le kell mondanod. Azonban a 35-ös nagylátószögűnél sem lesz valami nagy tered. Nagyobb szögben fog látni, az igaz, de kb az fog alapként funkcionálni. Manuálisan tudsz a sima AF-fel is fókuszálni, természetesen.

2014-04-02 11:49:40 • Szalay Krisztián

Hangyál Hella

Először is köszönöm a gyors válaszodat!
Aham, az pont nem tűnt fel, hogy oda van biggyesztve egy S betű is, csak a mm-eket láttam meg az előtte lévő betűt. És ha mondjuk nem szeretnék automata fókuszt és csak a sima AF-eset veszem, attól még tudok manuálisan fókuszálni ugye?
Szerinted melyik objektívet lehet jobban kihasználni a 35 v 50mm-est?
A vakuval kapcsolatban a kisebbet úgy értettem, hogy nem műtermi fotózásra használnám, hanem egy adott szituációban, ha kell pl egy derítéshez.

2014-04-02 11:32:20 • Hangyál Hella

Szalay Krisztián

Kedves Hella!

Nagyon örülök, hogy hasznosnak találod az anyagokat a honlapon! Igyekszem folyamatosan olyan dolgokat közzé tenni, ami értékes lehet azok számára, akik ezen a területen próbálnak kiigazodni.

Igen, ahogy mondod, megközelítőleg a 35mm-es obi fog közel olyan képet rajzolni a DX-es gépeden, mint az 50-es alap egy fullframe (FX) gépen. Ennek az oka - ahogyan ezt olvashattad korábban is - a szenzorok méretének különbsége.

Az AF és AF-S objektívek között az a különbség, hogy utóbbi szervo motorral szerelt. Ez a motor mozgatja az autofókuszt. Erre lesz neked is szükséged, mert a Nikon D5200 vázban nincs külön beépítve motor. Amelyikben van, oda elég az AF jelzésű objektív.

A Sigma lencsékről kettős a tapasztalatom. Régebben használtam, és akkor eldöntöttem, hogy soha többet. Aztán eltelt jónéhány év, és azt tapasztaltam, hogy egyre jobbak lettek ezek a cuccok. Van olyan fotós ismerősöm, aki a műtermében is használ Sigam optikákat, és panasz még nem volt rá. Azt tudom tanácsolni, hogy nézz körül a neten, hogy a kiszemelt obival milyen képeket készítettek.

A rendszervakukkal kapcsolatban csak a Nikon SB800-zal van tapasztalatom, így ebben nem tudok széleskörűen nyilatkozni. Miért választanál kisebb vakut? Mi az a téma, amihez szükséged lenne rá? Így lehet, hogy közelebb jutunk a megoldáshoz.

2014-04-02 09:08:21 • Szalay Krisztián

Hangyál Hella

Kedves Krisztián!

Már régebb óta nézegetem, olvasgatom az oldaladat és nagyon sok hasznos tanácsra tettem szert és még fogok is, ahogy egyre mélyebbre ások.
Egy kérdéssel fordulnék hozzád, most vettem egy Nikon D5200-as fényképezőgépet, csak magát a vázat és szeretnék hozzá objektívet. Arra gondoltam, hogy az egyik egy 55-300-as vagy 70-300-as kit obi (ez biztosnak mondható), a másik egy 35mm vagy 50mm-es f1,8 obi lenne. A kérdésem arra vonatkozna, hogy szerinted melyiket válasszam a kettő közül? Ennél a gépnél az 50mm-es adja az emberi szem által látottakat?
Néztem pl ezt a két objektívet, mi a különbség a kettő között?
NIKON Nikkor AF-S 50 mm f/1.8 G (58 mm)
NIKON Nikkor AF 50 mm f/1.8 D (52 mm)

A Sigma lencséket milyennek tartod? Mert feltűnt, hogy pl a 70-300mm objektív Nikonba 170eFt, míg a Sigmanál ugyanez 50eFt.
Úgy gondolom szükségem lesz egy külső vakura is, melyiket ajánlanád? Egy kisebb, hordozhatóra gondolnék..
Fényképezéssel kapcsolatban minden érdekel, hobbi célra használom, bár annál egy kicsit jobban lelkesít :) Leginkább nyaralásnál, portré készítésénél, állatok fotózására használom (meg sport).

Egy kicsit sok kérdésre sikeredet, válaszodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Hella

2014-04-02 08:38:07 • Hangyál Hella

Szalay Krisztián

Semmi gond, akkor összefoglalom, amit eddig beszéltünk. Tehát onnan indultunk, hogy a géppel makróznál, családi eseményeket, kirándulásokat, sport rendezvényeket és épületeket fotóznál. Először a Nikon D7100-at nézted ki, majd végül jött a fullframes Nikon D610. Induljunk ki ebből.

Jól döntöttél, való igaz, hogy a két váz közül a D610-zel többre mész. Ez már egy komolyabb cucc, ehhez érdemes jobb obikat is venni. Mivel te elég széles körben használnád, így vagy bevásárolsz egy rakás obit néhány millióért (gondolom nem), vagy kompromisszumot kötve, veszel egy "nem annyira profi" zoom objektívet, ami egy nagy tartományt átfog. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb látószöge és minél hosszabb teléje legyen az obinak, hiszen amiket felsoroltál, hogy fotóznál, ahhoz szükséged is lesz rájuk.

Ilyen obikból többféle is létezik, nézz körül, hogy melyiket tudod megengedni magadnak. De! Ha már veszel egy ilyen jó vázat, ehhez érdemes lenne vásárolnod (akár elsőként is) egy fix 50-es alapobjektívet, 1.8-as fényerővel. Ennek az obinak az ára jelenleg 50 ezer körül mozog. Ezt ajánlottam a korábbi kommentjeimben is szinte mindenkinek. Érdemes visszaolvasni, mert elég sokat írtam róla, hogy miket lehet ezzel kezdeni. Ha majd makrózol, akkor is ez lesz az ideális megoldás, közgyűrűkkel kiegészítve.

Nekem ez a javaslatom. Azért nem ajánlottam konkrét zoom objektíveket, mert egyrészt nagyon sokféle létezik, másrészt pedig nagyon el lehet ezzel szaladni árban. Ha nem akarsz gagyi cuccokat venni, akkor egyelőre hagyd a zoom obit, vásárolj egy alap obit a géphez, és ahogy lesz pénzed, utána már úgyis látod, hogy mire lesz leginkább szükséged.

Tényleg olvass vissza, érdemes!

2014-04-01 20:50:00 • Szalay Krisztián

Németh Péter

Ne haragudj, biztos én vagyok értetlen, de pontosan nem értem mire gondolsz, maradjak a 24-85 -nél? (és ehhez vegyek valami váltó obit? ( és ha igen mint javasolsz ) )

vagy az itt felsorolt kettőből válasszak inkább?
AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR"

2014-04-01 17:47:07 • Németh Péter

Szalay Krisztián

Olyan obit válassz, aminek minél nagyobb a zoom tartománya és minél jobb a fényereje, és persze amire futja. Az alapján, amit leírtál, számodra az lenne a legjobb választás.

2014-04-01 17:36:05 • Szalay Krisztián

Németh Péter

Úgy gondoltam, hogy egyszeri beruházással megveszem a nikon d610 -et és koplalok pár hónapig ( rámfér : )

Ezért kezdtem el ezen obik irányába érdeklődni.

2014-04-01 17:35:14 • Németh Péter

Németh Péter

Vagy gondolkodjak inkább az alábbi másik két fajtában?

AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR

2014-04-01 17:31:34 • Németh Péter

Szalay Krisztián

Korábban már egész jó obikat választottál. Miért nem maradsz annál? DX-es obit nem tudsz FX-en használni, fordítva igen, csak a gyújtótáv szorzót számold bele.

2014-04-01 17:30:20 • Szalay Krisztián

Németh Péter

Kedves Krisztián!

Szeretnék érdeklődni, hogy a Nikon AF-S 24-85mm f/3,5-4,5G objektív mellé milyen másod tele objektívet javasolsz, aminek elfogadható ára van? Használhatok dx -es objektívet is egy fullframes gépre, nem okoz problémát? Várom válaszod, köszönettel.

2014-04-01 17:16:08 • Németh Péter

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató