Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Tolnai Ádám

Szia Krisztián!
Először is, köszönöm a segítségedet, megvettem a D7100-at, és hát mit mondjak, egyszerűen oda vagyok érte! Már beszereztem hozzá a 35mm-es fix obit is. Igaz még nagyon alkalmam nem volt kimozdulni vele (napközben) a szabadba, eléggé leköt a munka sajnos, viszont arra rájöttem, hogy kell egy állvány :) . Viszont ebből annyi van mint égen a csillag, ha esetleg kérhetném, ellátnál valami tanáccsal, hogy mire kell ügyeljek egy állvány kiválasztásánál? 20-30k keret lenne rá kb.

2014-05-31 00:06:37 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Szia Karolina!

Először is köszönöm szépen a dicséretet, és nagyon bízom benne, hogy hasznos számodra is és mások számára is az oldal.

Kezdem a végéről. A fix 50-es jó választás lesz a váz mellé, és valószínűnek tartom, hogyezzel és egy közgyűrűvel pótolhatod is a makró obit. Bár túl nagy tapasztalatom nincs ezzel az összeállítással, ezért szívesen venném, ha valaki leírná tapasztalatait.

Ugyan nem dönthetek helyetted, és a pénztárcádban sem turkálhatok, de biztatnálak a Nikon D7000 vagy D7100 típus megvásárlására. Nagyságrendekkel jobb a D5000-es sorozatánál. Masszívabb is valamivel. Nem árt, ha van motor a vázban, mert akkor az AF jelzésű objektíveket is tudod vele működtetni. Persze, a manuál fókusz az mindig működik, viszont olykor jól jön az a szervomotor.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni.

2014-05-25 10:50:53 • Szalay Krisztián

Szőcs Karolina

Szia Krisztián,

először is gratulálnék a fórumhoz, illetve az egész munkálkodáshoz.
Nagy örömmel és együttérzéssel konstatálom, hogy más is milyen elveszett és tanácstalan. :)

Régen volt egy analog nikonunk talán f60as, azt szerettem nagyon, bár csak sima kit obival volt, aztán jöttek a digitalisok de még mindig borsos volt az áruk, így elhúzódott a megvásárlásuk csak egy bridge gépet tudtam venni.
Lényeg a lényeg szeretnék próbálkozgatni újból, és a szakmámban is szeretném használni. Fogorvos vagyok, és szájban is kellene fotóznom a munkameneteket. Tudom tudom…végigolvastam- a makró részét annyira ne boncolgassuk, :)
Első körben úgy is váz dilemmában vagyok. (sajnos azt tudom, hogy 100mm macro-t kellene majd beszerezni, de a maga 150k árával nem tetszik :s)
Váz! Hajlamos vagyok rá, hogy olvasok olvasok utánajárok és egyre jobbakat szeretnék, szinte feleslegesen.
Letettem a voksomat a Nikon mellett, igaz nálunk a Klinikán canon 550d van 100mm es macro obival és bőven jó.
Fókuszmotor továbbra is a nagy kérdésem, megfizethető gép ként jön a d90- ami viszont elég régi konstrukció, érzékelő/színek/elavultság.
d5100 vagy d5200 ahogy olvasom tűrhető kezdő szint lenne. De már Kezdtem elcsábulni a d7000 felé is.  Vajon érdemes?
(illetve szerinted az 5100 és 5200 között érzékelhető a különbség tudásban?)
Tanácsodat szeretném kérni a választásban. Mennyire fontos a fókuszmotor? ebből pedig a következő kérdés- motor nélküli esetleg régebbi fajta objektívek mennyire kompatibilisek a mai gépekkel?
Tanácsodra egy fix 50essel kezdenék…aztán majd 2 fizuval később jöhetne a szakmai-macro.
Előre is köszönöm a válaszodat, és elnézést a kisregényért!

2014-05-23 20:48:11 • Szőcs Karolina

Szalay Krisztián

Szia! A Nikon D3200 egy belépő szintű gép. Tanulni és gyakorolni tökéletes. Egy jó optikával pedig egészen jó eredményeket lehet vele elérni. Az általad említett két kitobi között a gyújtótávolság tartománya a különbség. Azért ajánlotta az ismerősöd a másikat, mert azzal nagyobb szabadságod van látószög terén. Nem a technológia csúcsai ezek az obik, de arra tökéletesen jók, hogy fejleszd a tudásod.

2014-05-21 19:56:29 • Szalay Krisztián

Varga Bettina

Szia.

Eddig csak hobbiból fotóztam, de most azon gondolkozom, hogy egy fotós okj-s képzésen veszek rész. Még nincs fényképezőgépem, de kinéztem a Nikon D3200-at 18-55-ös kittel, de egyik ismerődöm, aki már jártasabb a fotózás világában, azt ajánlotta, hogy semmiképp ne vegyek ilyet, hanem inkább 18-105-öset vegyek. Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel jobb a nagyobb.? És hogy mi a véleményed erről a gépről.?! Köszönöm.!

2014-05-21 15:58:05 • Varga Bettina

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! Ha technikai jellegű a kérdés, akkor itt a fórumban. Az email cím stimmel, de ott csak olyanokat válaszolok meg, ami nem a nyilvános kategóriába esik. Minden mást csak itt, mert ezek a kérdések és a válaszok biztosan hasznosak mások számára is.

2014-05-14 20:39:54 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Köszönöm a gyors választ. Ha még esetleg a közeljövőben lenne kérdésem, hova szabad írnom?
info [kukuc] szalayfoto [pont] com ?

2014-05-13 21:31:39 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

A Nikon D7100 egy nagyon jó kis váz. Amúgy is Nikon párti vagyok, nekem ez jött be leginkább. 30ezres árkülönbséggel érdemes a kitobit is megvenni hozzá, mégiscsak nagyobb így a látószög tartomány. A fix 35-ös kb 50-esként fog működni a DX-es vázon. Viszont a rajzolata magáért beszél. Az 1.8-as fényerejűt válaszd.

2014-05-12 20:57:13 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

A makrózást igazából csak hobbi szinten, a tájképekhez és családi eseményekhez kéne masszívabban. Akkor azt mondod, hogy 35mm-es fix jó lenne ezekre a célokra, a gépről nem írtál véleményt arra lennék még kíváncsi :). És arra, hogy érdemes gépet obival venni (AF-S DX 18-105mm VR) ami kb. 30k árkülönbséget jelent, és hozzá még egy 35mm-est. Vagy inkább vegyek csak vázat és hozzá a 35-öst?

2014-05-12 20:36:28 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Szia Ádám! Mennyire akarsz komolyan makrózni? Kell a jó felvétel vagy hobbi céllal nyomnád? A tájképre és családi eseményre nagylátószöget javasolnék (27-35mm körül), a makróhoz meg vagy közgyűrűt vagy makróobit. Lehet, hogy ha veszel egy 35mm-es fixet, azzal jól jársz, bár annak azért utána kéne nézni, hogy ez az obi közgyűrűvel mit tud makró terén. Makrózásban nem annyira vagyok jártas, nem akarok véletlen sem hülyeséget írni.

2014-05-12 20:24:43 • Szalay Krisztián

Tolnai Ádám

Bocsánat a duplázásért, az előző hozzászólásom kicsit kacifántos lett.
Szóval Nikon D7100. És amit kihagytam, a keret, kb. 350k.

2014-05-12 19:39:25 • Tolnai Ádám

Tolnai Ádám

Szia!
Fényképezővásárlás előtt állok, amire használnám: családi események, tájkép, makrózás.
2 kiszemeltem van: Canon EOS 700D, de a szívem inkább a Nikon 7100D fele húz, kérdésem csupán annyi milyen objektívet, illetve szűrőt válasszak hozzá?
Köszi előre is a segítséget! :)

2014-05-12 19:30:48 • Tolnai Ádám

Szalay Krisztián

Kedves Szabolcs!

Olyan hatalmas, számottevő különbség minőség tekintetében nincs a két váz között. Az, hogy megéri-e vagy sem, azt neked kell eldöntened. A 18-105-ös kitobi általánosan jól használható. Ahogyan a korábbi hozzászólásaimban is írtam, hasra esni nem fogsz a minőségétől, de hobbifotózásra tökéletes. A legfontosabb, hogy megtanulj vele fényképezni, ismerd ki a gépet, és menet közben úgyis látni fogod, hogy mit tud, mit tudsz belőle kihozni.

2014-04-25 18:52:05 • Szalay Krisztián

Koltay Szabolcs

Kedves Krisztián!

A segítségedet szeretném kérni.
Most vásárolnám az első DSLR gépemet. Jónéhány oldalt végigböngésztem már a gépekkel kapcsolatban és eljutottam oda, hogy a Nikon D5200-on felé hajlok. De megéri-e az árkülönbséget az 5100-ashoz képest? Illetve először a Canon EOS 700D-t favorizáltam, de legfőképp a 2 évnyi garancia különbség elriasztott.
Szóval azt szeretném megkérdezni, hogy ezekkel a gépekkel összehasonlítva mi a véleményed róla?
Elsősorban tájképeket, épületeket és családi eseményeket fotóznék.

Illetve ehhez kapcsolódóan néztem ki a AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR obejktívet. Kezdőként szerinted ez jó kombináció lenne?  Vagy ebben az árkategóriában van jobb? (csomagban 230 körül lenne a kettő együtt)

2014-04-25 16:55:28 • Koltay Szabolcs

Szalay Krisztián

Zsuzsi, neked is csak azt tudom ajánlani, hogy válassz a vázhoz egy kitobit, ami átfog egy nagyobb tartományt (pl. 18-105), amit univerzálisan használhatsz, és vegyél hozzá egy nagy fényerejű alap obit (50mm 1.8), amivel tudsz szép, életlen hátterű portrékat készíteni. Ez lenne a legideálisabb számodra.

2014-04-25 13:48:57 • Szalay Krisztián

Bittera Zsuzsi

- az elobb a harmadik alternativat kifelejtettem, hogy vennék 18-55 VR-t es hozza 55-300 VR-t ...

Koszonom:)

2014-04-25 09:20:24 • Bittera Zsuzsi

Bittera Zsuzsi

Kedves Krisztián!
Regota nagy vagyam volt, hogy egy tükörreflexes gepem legyen… eddig kompaktjaim voltak, kodak, canon esaz utobbi 1 evben nikon s9500at hasznaltam..szeretnem a velemenyedet kikerni…
Egy ideje mar nezegetem, olvasok utana, viszont meg mindig nincs 100%ra eldontve a dolog…tekintettel arra,hogy nikonom van, ezert a nikonok kozott kezdtem el keresgelni. Amit kivalasztottam az a D5200as…na de itt jon a dilemma…hogy milyen objektivet vegyek hozza? Amire en szeretnem hasznalni az pl.portrek keszitese eletlen hatterrel, makrozas, csaladi osszejovetelek,  kirandulasok stb.
Tehat szeretnem, hogy kielegitse az en igenyeimet is olyan szempontbol, hogy tudjak rajta tanulni,fejlodni, a masik oldalon viszont jol funkcionaljon csaladi programokon is….
Gondolom ami hozza van eredetileg az nem elegendo ilyen elvarasokhoz?! (18-55AF S DX VR)
Eppen ezert gondoltam ra,hogy megveszem magat a testet, es valasztok hozza kulon objektivet. Amire gondoltam az a 18-105 f/3,5 ED AF S DX VR….
Kerlek mondd el a velemenyedet, es, hogy milyen objektiv lenne szerinted az idealis nekem…vagy esetleg egy mas gep?!
Elore is koszi.
Zsuzsi

2014-04-25 08:41:07 • Bittera Zsuzsi

Szalay Krisztián

Igen, pontosan ezt jelenti a szorzó, ami a DX és az FX méretének különbségéből adódik.

A fix obik kevesebb lencsetagból állnak, nincs annyi szóródás, fénytörés. Ez a fő ok, amiért jobbak a képek. Persze, az ilyen optikáknak a fényerejük is nagyobbak. Egy laikus talán nem veszi észre a különbséget egy fix és egy zoom optikával készített kép között, viszont aki kicsit is jártas ezen a területen, az látja tisztán az eredményt.

Az objektívek árán látni, hogy minél inkább közelítünk a szélsőségekhez (ultra-nagylátószög vagy szuper-tele), mindezt nagy fényerővel, hatványozottan drágábbak az eszközök. Azt nem tudom megmondani, hogy ez a gyártás technológiájához vagy pusztán marketinghez van-e köze (vagy is-is), de ezt a jelenséget az összes gyártónál megfigyelhetjük. Lehet, hogy minőségben is más, de látószögben mindenképp eltér a két obi. Érdemes nézegetni minél több példa fotót a neten.

2014-04-15 12:13:56 • Szalay Krisztián

Wolf Zoltán

Krisztián, köszönöm a gyors választ!
A gyújtótávszorzón ugye azt kell érteni, hogy a DX formátum miatt 1,6-tal kell beszorozni ezért a 18-35-ös Sigma a D7100-on kb 28-55-ös képet fog rajzolni igaz?
Még lenne kérdésem: Úgy tudom, hogy a fix objektívek nagyobb fényértékkel dolgoznak mint a zoom objektívek. Ez a gyakorlatban jelentheti azt, hogy jobb a képminőség? Egy kezdőnek mit ajánlanál inkább fix, vagy zomm objektívet. Az épület, utca helyszínfotózáshoz.
Lehet, hogy nagyon buta kérdés, de a Nikon AF-S 28mm f/1.8G obi közel 180.000 Ft, míg a Nikon AF-S 35mm f/1.8G DX olyan 55.000 Ft körül. Nézegettem a betűjelöléseket, az oké, hogy a "G" azt jelenti, hogy a "blendét gépvázról vezérli" a "DX"-et meg a formátum. De ekkora minőségbeli különbség lenne a az elkészített kép minőségét nézve? Vagy mi ez a 130ezer Ft különbség. Látható ez a képen?
Ne haragudj ha nagy hülyeségeket kérdeztem!
üdv: Zoli

2014-04-15 10:26:32 • Wolf Zoltán

Szalay Krisztián

Szia Zoli!

Először is nagyon szépen köszönöm az oldalról és a fórumról alkotott véleményed! Örülök, hogy hasznosnak találod, mert akkor elérte célját, és valóban tud segíteni neked és minden más érdeklődőnek.

A váznál valóban fontosabb az optika, de azért a Nikon D7100 jobb választás lenne a D3300-hoz képest. Ebben már van beépített fókusz motor, míg az alacsonyabb kategóriás gépekben nincs. Ha profi optikákat vásárolsz, akkor célszerű jobb vázat is választani hozzájuk. Kézbe venni, használni is más mint a kisebbeket. Érdemes lenne elmenni egy üzletbe, ahol megnézed mindkettőt.Azt érdemes tudni a vázakról, hogy ahogy megyünk felfelé a kategóriákban, egyre kezelhetőbbé válnak a gépek. Gondolok itt elsősorban a manuális üzemeltetésre.

Ha nincs zsé a jobb vázra, akkor válaszd inkább az alacsonyabb kategóriát egy jó lencsével. A Sigma jónak néz ki, de ne felejtsd el hozzá számolni a gyújtótáv szorzót. Ha ki tudod szorítani, akkor célszerűbb felfelé gondolkodni, azaz a jobb váz irányába elmozdulni.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni!

2014-04-15 08:44:52 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató