Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Dietrich Zsolt

Sziasztok, szia Krisztián!
Nincs egy fél órája, hogy megérkezett a gépem. Szóval vettem egy nagy levegőt és rászántam magam: Canon EOS 6D Még a kezem is remeg, ahogy bontom ki a dobozból. Egycsapásra szerelmes lettem bele már az üzletben is, pedig ott "csak" a váz volt kitéve. Most, hogy rátettem az obit… mindjárt elájulok! Canon EF 24-105mm f/4L IS USM (OEM). Olyan vele, mint az állat. Még ki sem próbáltam. Éppen az aksit töltöm. Letettem az asztalra és nézegetem egy méterről. Óriási érzés. A kis fuji olyan mellette mint egy hobbit az orkok között:) Szóval oda vagyok meg vissza! Majd ha már magamhoz tértem és tudtam vele valamit "csinálni" megírom a tapasztalataimat. Most még a kezembe sem merem venni:) Tudom, hogy a Canon és Nikon pártiak általában elbeszélnek egymás mellett, de én nem leszek ilyen. Én tisztelem és nagyra tartom a Nikont, de ez egy érzés, amit csak a Canon váltott ki. Úgyhogy ha valamit érdemben már megtapasztaltam, megpróbálom megosztani.
Köszönöm a tanácsaidat Krisztián, igazán nagyra értékelem a higgadt és bölcs intelmeidet és a későbbiekben is számítok a tanácsaidra.
üdv: Zsolt

2014-07-03 12:30:31 • Dietrich Zsolt

Alexandar Stefan

Látom kérdésemet rossz topic-ba irtam ... Máskor igérem jobban szétnézek ! Bocsesz .

2014-07-02 21:03:18 • Alexandar Stefan

Alexandar Stefan

Sziasztok ! Kezdő amatőr (hobbi ) fotós vagyok !  Stefan a becsületes nevem !
Kezdésnek volna mindjárt egy kérdésem :  - Vettem engy Nikon D3100 + 18-55mm VR obis gépet !
Probálgatom szórakozom vele . Főként tájkép,terek és embereket fényképezek vele…turista ! :D
Volna lehetőségem beszerezni viszonylag olcsón egy 18-105mm ED -VR obit ! Mennyivel lennék jobb szituban vele mint az alap 18-55 el ??? 18-55 szineivel nem vagyok megelégedve kicsit sok a hiba…

2014-07-02 17:47:00 • Alexandar Stefan

Szalay Krisztián

Az AA (anti-aliasing) szűrő a digitális jelfeldolgozás egyik eszköze. Amikor digitális jelekké alakítunk egy képet, akkor előfordulhatnak téves képi információk. Ezt igyekszik kiküszöbölni az anti-aliasing szűrő. Azoknál a kameráknál, amelyekbe nem szerelnek ilyen szűrőt, a vékony vonalak kontúrosabbnak, élesebbnek látszanak. Hogy melyik a jobb, azt nem tudom megmondani. De az biztos, hogy az irány az, hogy ezt a szűrőt fokozatosan elhagyják a gépekből. Viszont ezzel együtt a mintavételezési technikának is fejlődnie kell. Valószínűnek tartom, hogy nem véletlen hagyta el a Nikon a D3300 típusnál ezt a szűrőt.

2014-07-02 16:39:21 • Szalay Krisztián

Zettin Viktor

A D3300-nál már nincs AA-szűrő, ennek mi az előnye és a hátránya?

2014-07-02 00:21:06 • Zettin Viktor

Szalay Krisztián

Szia Zsolt!

Jó döntés, csak a gondolatmeneted nem értem igazán. Azt mondtad, hogy nem is biztos, hogy amatőrként ki tudnád használni a komolyabb gép tudását. Most meg kinéztél egy profi gépet a korábbi árának több mint duplájáért. Való igaz, hogy szebb és jobb. A kérdés, hogy mit tudsz vele kezdeni, illetve mi a terved hosszú távra.

Ha pedig a Nikonnal szeretnéd összehasonlítani a Canon EOS 6D-t, akkor ne a Nikon D7100 legyen az, amivel összehasonlítod, mert az nem az a kategória. Nézd meg a Nikon D610 és D800 modelleket. Azzal van egy kategóriában az említett Canon. Ettől függetlenül persze nem akarlak lebeszélni róla. Arra biztatlak, hogy fogalmazd meg saját magad számára, hogy mi a terved fotózás terén, hova szeretnél eljutni.

2014-06-28 18:58:45 • Szalay Krisztián

Dietrich Zsolt

Sziasztok!
Na, ma megtörtént a személyes kontakt a gépekkel. Nem is tudom hol kezdjem. Megnéztem a D7000 és D7100-at. Nagyon szuperek. Jól kézreállnak, megfelelően tekintélyes a megjelenésük, az anyagminőségük, a súlyuk, a feeling, szokal minden. Érződik, hogy van bennük "anyag". Bejöttek, nagyon vonzó alternatíva mindkettő. Na de amitől én teljesen megsemmisültem, az a Canon volt. Fogtam egy eos 7d-t és egy eos 6d-t. Úr Isten! Még az erő is kiment a kezemből! Hát ezek valami brutálisak! Mint valami erőmű. Teljesen kiütöttek. Van egy kis hajlamom a megalomániára (ezek szerint:))) de mikor ezeket a kezembe fogtam, azt mondtam, nekem ez kell!!! Olvastam a fórumban, hogy mennyire fontos a személyes kontaktus is. Hogy amit megszeretsz, amiről úgy érzed közel áll hozzád, azzal öröm lesz képeket "csinálni" hogy így jó magyarosan mondjam. Hát én ezekbe szerelmes lettem. Nem tudom megmagyarázni miért, de ha csak az érzelmeimre hagyatkozom, akkor elsöprő vonzalom alakult ki bennem irántuk. Nem csodálkozok Ádámon, hogy vacillált az eos 70d meg a D7100 között! Még sosem fogtam a kezembe Canont, de ez a mai találkozó kiütött. Úgyhogy valószínűleg a Canon felé hajlok. Úgyhogy én leszek itt a Canon-os:)))
De persze még rágódom, mert azért azt nem mondhatnám, hogy sza..ért hu..ért adják, hogy a népi mondást idézzem:)))

2014-06-28 00:00:07 • Dietrich Zsolt

Szalay Krisztián

Ádám, köszönöm az összefoglalást! Ebben kb minden infó benne volt, amit tudni érdemes a gép választásról. A tapasztalatokat nagyon köszönöm előre is!

Zsolt, azt érdemes végig gondolni előre, amit Ádám is leírt, hogy mi az, amit meg szeretnél tanulni a fotózásban. Igazán akkor tudod kihasználni egy tükörreflexes gép előnyeit, ha az alapokkal tisztában vagy. A fotózás alapjaira gondolok. Ezek ismerete nélkül majdnem mindegy, hogy egy jobb minőségű, cserélhető obis, automata kompakttal dolgozol vagy egy DSLR masinával. Ennyi pénzt csak akkor érdemes szánni a dologra, ha tervezed is, hogy közben megtanulsz fényképezni. Nem szabad elfelejteni, hogy elsősorban nem a technika miatt lesznek jók a képeid.

2014-06-27 07:47:43 • Szalay Krisztián

Dietrich Zsolt

Köszi Ádám a tapasztalataidat. Valószínűleg meg is fogadom és elmegyek egy boltba megfogdosni "őket":)))  Már teljesen beleőrültem a vacillálásba én is:)

2014-06-26 23:20:32 • Dietrich Zsolt

Tolnai Ádám

Szia Zsolt!
Látom, a D7100-ról érdeklődsz, nemrég vásároltam én is egy ilyen gépet és annyit tudok hozzászólni a témához, hogy a kitobinak a minőségétől (ahogy azt Krisztián is említette már többször) nem estem hanyatt. Azért vettem meg, mert szinte ingyen volt hozzá :) . Amiben még talán tudok segíteni, az az, hogy olvastam, nem nagyon akarsz elmerülni a fotózásban (én is abszolút amatőr vagyok). Nem arcoskodásnak szánom, engem érdekel a téma amikor csak tehetem megyek a géppel, próbálgatok minden új dolgot, és amit észrevettem hogy még a gép tudásának 1/3-át sem ismerem, pedig már lassan 1 hónapja megvan és már közel 1500 képet előttem vele :P . Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha tényleg csak kirándulások, meg pillanatok megörökítése a legjobb minőségben, azt (szerény véleményem szerint) egy olcsóbb váz is tudja, persze nem mindegy milyen obival. Ami még az olcsóbb váz "előnyéhez" is tartozik, megfogtam még a boltban egy 5200-at, meg a 7100-at és szerintem az 5200 kényelmesebben elcipelhető. Félreértés ne essék, nem lebeszélni akarlak róla, csak menj el egy üzletbe, tényleg vedd kézbe, és nézd meg a Canont is Nikont is. Én pl. kb. 1 hónapig bújtam a netet, a Canon 70D meg a Nikon D7100 között vaciláltam, és mikor először vettem mindkettőt kézbe, nekem valahogy a Nikon tetszett meg jobban (meg a 3 év garancia is kicsit nyomott a latba). Remélem valamit tudtam segíteni!

Krisztián, nemsokára megpróbálom leírni a tapasztalataimat, csak mostanában kicsit kevés az időm :), de amint tehetem írok pár sort a gépről, no meg lenne majd pár kérdésem is! Csak még szedem össze a gondolataimat :).

2014-06-26 23:06:57 • Tolnai Ádám

Dietrich Zsolt

Köszi a választ Krisztián!
Közben itt elmerültem a D7100-ban. Hú, ezt nagyon komolyan dícsérik mindenhol. Ugyanaz róla a vélemény amit te is mondtál, hogy jelenleg a legütősebb középkategóriás gép a piacon. Még annyit kérdeznék, hogy a Kit obi amivel meg lehet venni (18-105) a Nikon 16-85 obihoz viszonyítva milyen? Illetve fordítva teszem fel a kérdést: a 16-85-ös jobb mint a kit obi? Mert nagylátószög terén úgy gondolom jobb lehet. De gondolom a benne lévő lencse is jobb lminőségü, nem? Mert úgy gondoltam, hogy ha a D7100-nál maradok inkább a 16-85-ös ojektívvel venném. Mi erről a véleményed? Ezt légyszi írd már meg.
És még egy. Az objektívet, ha használtan venném, mire figyeljek? Mit kell megnézni, nehogy átb…anak:)
Zsolt

2014-06-26 16:31:02 • Dietrich Zsolt

Szalay Krisztián

Kedves Viktor! Köszi a kiegészítést!

Zsolt, jó a D7000 is, azzal is nagyszerűen fogsz tudni fényképezni. A Canonhoz nem tudok hozzászólni, mert nem ismerem a palettát. Összehasonlítani mindig azonos kategóriában érdemes. Menj el egy olyan helyre, ahol árulják ezt is és azt is, nézd meg őket, próbáld ki (ha lehet), és az alapján dönts inkább. Mindkét gyártónak jó cuccai vannak, és az a legjobb, ha megnézed mindkettőt. Amelyik szimpatikusabb, azt válaszd. :)

2014-06-26 12:59:00 • Szalay Krisztián

Zettin Viktor

Kedves Major Krisztián!

Canon 600D-t már nem árulják, maradt a 700D.  Videózásra jobb a Canon, fényképezésre jó mindkettő.

üdv.
Viktor

2014-06-25 00:30:50 • Zettin Viktor

Dietrich Zsolt

Na, kalandos úton visszajutottam:) Szóval köszi a segítséget. Így is, úgy is:)
Egyébként tényleg olcsóbb amit te mondtál!  Mit néztem én?:) Úgy látom csak a Nikon felé terelődök:)
Ehhez mit szólsz?: 
http://www.laptopexpressz.com/termek/630/nikon-d7000-kit-af-s-dx-18-105-mm-vr16-2-mp780-gr1-1-1-1—uj-digitalis-fenykepezo

Ez végülis ugyanaz az összeállítás mint a 7100-é, csak egy 100-assal rövidebb. Majdnem. Most teljesen vakon azt kérdezem, hogy látnék is különbséget a két gép által készített kép között? Ez tudom nagyon debil kérdés, de én nem vagyok fotóművész, és csak így tudom egyenlőre megközelíteni. Mert ha nem látni semmit akkor feleslegesen nem dobnám ki a pénzt. Tudom, hogy a 7100 ujabb, modernebb, de meg is éri azt a 100-as különbséget átlag felhasználásra? Vagy a 7100-et vegyem, ha már veszek? teljesen össze vagyok zavarodva:)
És még egy debil kérdés így a végére. Ezek -( 700 és 7100 )-jobbak mint a Canon eos60d?

2014-06-24 15:39:33 • Dietrich Zsolt

Szalay Krisztián

Szia Zsolt!

Először is nagyon köszönöm az elismerést, és annak pláne örülök, hogy valóban segítséget jelent az oldal. Ez is a szándékom vele, ezért csinálom.

Az, hogy Nikon párti vagyok, nem jelent semmit. A Canon (és még sok más gyártó is) ugyanúgy professzionális termékeket készít. Nekem az a tapasztalatom, hogy a Canon mindig stabilan hozza azt, amit már megszokhattunk tőle. Értem ezt a kezelésére, a szoftverre, a színvilágára, a képzaj kezelésére, stb. Amint piacra dob egy újabb típust, tudjuk, hogy miben fog többet tudni, de ezen kívül nagy meglepetésre nem számíthatunk.

A Nikonnál em ez a helyzet. A Nikon külön figyelmet fektet a fotográfusok igényeire, folyamatos az innováció, a kisérletezés. Ez a Canonnal ellentétben változásokat is eredményez. Talán ez az, ami miatt a Nikon mellett döntöttem. Meg a színvilága is jobban tetszik. De ez persze szubjektív vélemény. Meg aztán csinálom nekik az ingyen reklámot, na mindegy.

Tehát a választott gépekre visszatérve, jelen pillanatban a Nikon D7100-at ajánlanám hobbi célra. Ez a legjobb DX formátumú gépe ebben a pillanatban. Sokkal masszívabb, mint a D5200, sokkal könnyebben állíthatók mannuálisan is az expozíciós értékek. Következő kategória a Nikon D610, az már fullframe-es gép, viszont árban a duplája.

Remélem tudtam segíteni.

2014-06-23 16:38:39 • Szalay Krisztián

Dietrich Zsolt

Szia Krisztián!
Én is azzal kezdeném, mint mindenki, hogy nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Számtalan fotós oldalt találtam/néztem, de a tied tűnt a legszimpatikusabbnak. És te segítesz és válaszolsz a teljesen amatőröknek is lelkiismeretesen. Itt nem érzem azt - amit sok helyen - hogy a profik arisztokratikus gőgje áradna a válaszokból. És ez a fórum! Pont ilyet kerestem. Elolvastam az egészet, de még túl sok ez így nekem elsőre:)
Szóval szeretném egy profi segítségét kérni. Bár ennek a topicnak "Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?" a neve, én úgy látom, itt inkább a Nikonosok gyűltek össze:))) Persze lehet, hogy nem jól látom? Én mindenesetre a semleges oldalt képviselem, mert egyenlőre egyik fajta gépem sincs. Eddig egy jó kis Fuji Finepix s5600 fd-vel küzdök. Úgy érzem, itt az ideje komolyabbra váltani. Hozzáteszem teljesen amatőrként nyomom:) Bár gondolom ezt nem kellett volna hozzátennem ilyen géppel:) Na szóval és tényleg felteszem a kérdést, hogy Nikon vagy Canon? Ugyanis ezen márkákból választanék magamnak egy jó kis gépet. Semmi tapasztalatom egyikkel sem. JA, és tükörreflexes gépet vennék. Sokat olvastam és nézegettem írásokat teszteket, de senkitől személyesen nem tudtam még meggyőző tanácsot kapni. Ezért is fordulok hozzád, mint prifihoz. Bár olvastam, hogy te Nikon párti vagy, de mint profi, te tudod is, hogy miért választottad a Nikont. Én nem tudom, miért válasszam akármelyiket:) Ebben kérném a segítséged. Egyébként 2 jelöltem van: Nikon D5200 vagy Nikon d7000, illetve Canon eos 60d. Akkor 3:) Te melyiket ajánlanád? Tudom ez hülye kérdés így, de bármit válaszolsz, az nekem segítség lesz. Egyébként szeretek utazgatni és külföldi utjaim során a legtöbb totósnál Canont láttam. Nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Egyszerűen csak jó képminőséget akarok és nem akarok elmerülni túlzottan a fotozás tudományában, - csak amennyire szükséges - és csak meg szeretném örökíteni az élményeimet az általam elérhető legjobb minőségben. Ne haragudj, hogy ilyen bő lére ersztettem, vagy hülyeségeket írtam:) Remélem nem fárasztottalak le.
Üdv: Zsolt

2014-06-22 23:18:50 • Dietrich Zsolt

Szalay Krisztián

Szia Krisztián!

A Nikon D5200-t egy rövid időre kipróbáltam, bár alaposan nem néztem át. Kategóriájához képest elég szép eredményt produkál. Videónál - ha jól tudom - nincs autofókusz, de elképzelhető, hogy csak nem voltam eléggé figyelmes. A Canon gépét nem ismerem ilyen tekintetben.

Szívesen venném én is, ha valaki írna erről.

2014-06-19 13:29:36 • Szalay Krisztián

Major Krisztián

Szia Krisztián
Segítséget szeretnék kérni d-slr gépet szeretnék vásárolni elképzelésem van nikond5200 vagy canon 600d 650d videózásra is szeretném használni.Mik a vélemények?
Köszönettel Major Krisztián

2014-06-18 21:44:39 • Major Krisztián

Szőcs Karolina

Nagyon köszönöm a segítséget, kezdenek körvonalazódni a vágyak. Már csak össze kell spórolni az árát :)

2014-06-02 20:01:58 • Szőcs Karolina

Szalay Krisztián

Szia Ádám! Gratulálok a géphez, majd írd meg a tapasztalataidat, kíváncsi vagyok rá! Állványokkal kapcsolatban a legfőbb szempont, hogy stabil legyen, Megtartsa a gépet és az objektívet. Lehet kapni használhatatlan műanyag állványokat, amit nagy ívben kerülj el. Érdemes elmenni fotós szaküzletbe a gépeddel együtt és kipróbálni az állványokat. Sokfajta létezik, de a lényeg a stabilitás. Szívem szerint ajánlanék Manfrotto-t vagy Gitzo-t, de az nem ebbe az árkategóriába tartozik.

2014-05-31 09:41:21 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató