Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Tatarek Péter

Köszönöm a választ. Időközben megvettem egy D5100 alapgépet + 18-55 + 55-300 optikákkal. Ár/érték arányban most ez volt nekem a legoptimálisabb, de értem, amit mondtál. Most úgy vagyok vele, hogy tanuljak meg ezzel fotózni, aztán lehet, hogy egy minőségi cserével tovább lépek.

2014-09-27 19:01:41 • Tatarek Péter

Szalay Krisztián

Kedves Péter! Nem mondom, hogy ezzel az abszolút belépő modellel nem lehet jó képet készíteni, de ha már ilyen ambícióid vannak, érdemes egy magasabb kategóriában gondolkodni. Alsó hangon a D7000-es sorozatból ajánlanék gépet, és hozzá nagy fényerejű teleobjektívet. Mivel gyors mozgásról van szó, fontos, hogy nagyon rövid záridő, és esetlegesen kevesebb fény mellett is helyes expozíciót kapj. Ezért van szükség ilyen objektívre. A gépnél meg arra kell figyelni, hogy az exponálás minél gyorsabb legyen. Gyors mozgásnál ez is nagyon fontos. A belépő gép, és hozzá egy kitobjektív nagyon korlátozottan fog csak szolgálni téged a sportfotózásban.

2014-09-26 13:03:33 • Szalay Krisztián

Tatarek Péter

Szia! Én egyelőre lelkes amatőrként szeretnék egy kicsit komolyabban elkezdeni fényképezni. Elsősorban a gyermekeimet szeretném sport közben fotózni (karate, műugrás).. Én a Nikon D3300-as típusát néztem ki, ami optimálisnak tűnik egy ilyen kezdőnek, mint én. Elég sokat tud, de megfizethető még számomra. Mi a véleményed? Szerinted fogok tudni vele szép képeket készíteni a műugró kislányomról?

2014-09-25 18:01:25 • Tatarek Péter

Szalay Krisztián

Kedves Anett! Nagyon szívesen! Örülök, ha tudtam segíteni! Ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan. Viszont kívánok szép napot!

2014-09-20 12:56:08 • Szalay Krisztián

Gál Anett

Kedves Krisztián! Nagyon köszönöm ezt a gyors választ, nagyon sokat segítettél. További szép napot kívánok!

2014-09-20 12:44:53 • Gál Anett

Szalay Krisztián

Szia Anett!

Igen, jól látod, sajnos kompromisszumot kell kötni ebben az esetben. Ha igazán jó minőséget szeretnél ilyen széleskörű felhasználásban, akkor az nagyon drága mulatság lenne. Jó minőségű objektívekhez, komolyabb váz is kéne, és ezt másfél millió alatt nem igazán tudnád megvalósítani.

Így azt javaslom, hogy érdemesebb olyan gépet és objektívet választani, ami nem professzionális célra való, viszont szépen megtanulsz vele fényképezni. Találtam neked egy Tamron objektívet, ami elég nagy tartományt fog át, így tudod használni tájképekhez, sporthoz, portréhoz egyaránt. Létezik Nikonhoz, Canonhoz és Pentaxhoz is ez a típus:

Tamron 18-200 F5.3-6.3 (Nikon bajonettel)

Ehhez mondjuk a Nikon D5000-es sorozatából valamelyik tökéletesen meg fog felelni a céljaidnak. Canont is nézhetsz, csak arra figyelj, hogy ahhoz Canon bajonettes objektívet válassz.

2014-09-20 12:26:38 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Kedves Barbara!

Mielőtt belevágsz, nem ártana pontosan felmérni a dolgot. Megközelítőleg azt tudom mondani, hogy egy 500w teljesítményű vakuszettel elboldogulnál. A rendszervaku is jól jöhet, amikor nem cipeled magaddal a stúdiófelszerelést. Rendszervakuhoz lehet külön kapni kis szoftboxot, arra azt érdemes tenni. Az szépen lágyítja a fényt.

Beruházást illetően zsebbenyúlós a dolog, azért is írtam az elején, hogy érdemes lenne felmérni. Ha kereskedelmi tevékenységet folytatsz, érdemes lenne előtte néhány óra műtermi fotózás gyakorlatot is végezni, hogy lásd, mit hogyan a továbbiakban.

2014-09-20 11:59:34 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Kedves Dávid! A Nikon D70 és D300 típusok már elég régiek, csak használtan kaphatók. Ha teheted, válaszd a D300-at, ha mindenképpen e kettő közül választanál. Ha pedig újabb gépek közül választanál, akkor pedig a D5100 típus van hasonló árban.

2014-09-20 11:54:13 • Szalay Krisztián

Gál Anett

Kedves Krisztián!

Anett lennék, egy 17 éves lány. :-)  Egyszerűen imádok fotózni! (Sajnos)még csak egy kis digitális gép áll rendelkezésemre, de évek óta arra gyűjtök, hogy megvalósuljon az álmom…. Egy tükörreflexes gép.
Az a bajom, hogy makroképeket is akarok és tájképeket is, emellett a lovas sportokat is imádom…ezzel együtt fotózni is.  Tudom, el kellene döntenem, hogy mi érdekel, mivel ennyi pénzből ennyi minden nem megvalósítható, de túl buzgó vagyok. (200e - max.250e , amit rá tudok áldozni)
Tehát a kérdésem, hogy tudnál-e nekem olyan gépet vagy akár egész felszerelést ajánlani, amit kezdőként is ki tudok használni, de azért úgy nagy vonalakban az igényeimet is kielégíti? Engem nem érdekel a hitvita….Mindegy, hogy Canon vagy Nikon. A Canon gépek is elég csábítóak ( árban is és legalább van magyar menü ) , de a Nikon gépek is (színvilágban és a kiegészítők beszerezhetőségében)  Úgyse tudnám egyedül eldönteni.. :-( Előre is köszönöm a válaszod! :-)

Üdvözlettel
Anett

2014-09-20 09:57:24 • Gál Anett

Fülöp Barbara

Kedves Krisztián!

Köszönöm szépen a válaszod! Szeretném megkérdezni, hogy véleményed szerint milyen típusú, erősségű és mennyi stúdió vakuval vágjak bele a beltéri portrézásba? Illetve a vakuhoz vegyek-e és ha igen mekkora softboxot? Stúdióvakuból használtat is érdemes venni vagy inkább ne? Ezeken kívül is kellhet még valami hogy működőképes legyen a dolog? A rendszervaku akkor nem is igazán szükséges?  Vagy az meg szabadtéri fotózásnál lenne jó? Válaszod előre is köszönöm és nagyon várom, mert annak függvényében szerzem majd be a felszerelést :-)

2014-09-19 14:10:37 • Fülöp Barbara

Jenei Dávid

Kedved Krisztián!
Teljesen kezdő amatőr vagyok, most szeretném megvenni életem első gépét… a kérdésem az lenne, hogy Nikon D70s vagy Nicon 300d… és milyen objektívet vegyek a géphez tárgyakat fotóznék, embereket. A választ előre is köszönöm.

2014-09-19 09:57:40 • Jenei Dávid

Szalay Krisztián

Kedves Barbara!

Egyre gondolunk, szerencsére. A tágas tér pontosan azt jelenti, amire neked szükséged van. Ha szűk szobában fotózol, akkor azt szeretnéd, hogy minél nagyobb szögben lásson az objektív, tehát minél nagyobb teret tudjál fényképezni. Ehhez a 16 mm-es gyújtótávolság jól fog jönni. Minél kisebb ez a szám, annál nagyobb látószöget kapsz.

A rendszervaku, gépről levéve, nagy softbox-szal rettenetesen kevés lesz. Azzal nem is érdemes próbálkozni. Nincs akkora ereje a rendszervakuknak. Az arra jó, hogy egy kisebb fénylágyítóval az arcot vagy egy tárgyat bevilágíts. Ha már egész alakos témát fotózol, ahol jól jönne a nagyobb felület, oda stúdióvaku kéne mindenképpen.

2014-09-18 14:42:37 • Szalay Krisztián

Fülöp Barbara

Kedves Krisztián!

Köszönöm szépen válaszod! Sokat segítettél, de újabb kérdések merültek fel bennem… Azt kérded nagy tágas tereket szeretnék-e fotózni a nikkor 16-85 mm es objektívvel. Nem, éppen ellenkezőleg. Kisebb szobákban használnám, ahol az 50 -esnél nem fér bele a kép, és a fal miatt már hátrébb lépni sem tudok. rosszul gondoltam, hogy erre a célra jó lenne, kicsit elzoomolva a nagylátószög felé? Illetve szabadtéren, gyerekfotózáshoz, hogy gyorsan le tudjam követni ha a gyerkőc arrébb megy. Az 50 nél gyakran előfordul, hogy mire én lehasalok és beállítanám a kompozíciót addig a gyerkőc kimegy a képből és kelhettek újra fel kép meg nincs… ilyenkor gondoltam hogy jól jönne ez a zoom. Valamint a baba illetve kismama fotózásnál a részletek (száj, kezek stb) fotózásához 80 mm környékén. Sokat segítenél ha megírnád- hogy jól gondolkodom-e vagy tévedek. Ha beltérben szeretnék portrézni mi az a minimum fényforrás amivel már elfogadható képeket lehet készíteni? Az általam említett Yongnuo vaku gépről levéve állványra helyezve és elé egy nagyobb softbox, kezdésnek jó lenne vagy kevés lesz? Ennek a vakunak úgy látom nikonhoz nincs még II-es típusa, Véletlenül nem tudod, hogy az I-est is lehet használni gépről levéve állványon? Ilyenkor kell valami plusz, a működtetéshez? Bocsánat az együgyű kérdések miatt , de nagyon kezdő vagyok. Előre is nagyon szépen köszönöm ha válaszolsz!!!

2014-09-18 11:10:23 • Fülöp Barbara

Szalay Krisztián

Nos, igen, a teszt is szépen alátámasztja. Persze, ez más kategória mint a D5100 és a 700D, azonban ez az alsóbb szinteken is megfigyelhető. A videózás megint egy más kérdés. Azt kell eldönteni, hogy elsősorban mire kell a gép, és akkor már könnyebb a döntés.

2014-09-16 22:54:34 • Szalay Krisztián

Németh Ákos

Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalatodat. Közben nem álltam le a kereséssel, és ezt találtam:

http://photographylife.com/nikon-vs-canon-dynamic-range

Bár angol nyelvű, de akár Google fordítóval is megérthetjük a lényeget. A válasz, hogy igen, a Nikon RAW-jának lényegesen jobb a dinamikus tartománya, bár azt hozzátehetjük, hogy a teszt szélsőséges eseteket vizsgál. A túlexponálásnál a Canon több színt veszt, az alulexponálásnál zajosabban jönnek elő a "sötétből".

Mindemellett meg kell jegyezni, hogy a Canon 700D super csendes STM alap- és egyéb optikái videózáshoz, az érintőképernyő, melyen érintéssel akár a fókuszt is változtathatod, illetve a megszokott canonos használat, a meglévő cuccok hozzá, stb.. ...nos, elgondolkodásra késztet a Nikonnal szemben továbbra is, de a képminősége a Nikonnak a nyerő, úgy tűnik.

2014-09-16 20:33:12 • Németh Ákos

Szalay Krisztián

Ákos, nagyon jó a kérdés! Azzal kezdeném, hogy a Canon 700D-ről és a Nikon D5100-ról nincs tapasztalatom összehasonlítás terén. Ez a típusú Canon nem volt még a kezemben, Nikon D5100 már igen. Annyit biztosan el tudok mondani, hogy én is azt tapasztaltam, hogy a Canon sokkal érzékenyebb a helyes expozícióra. Nekem is a Nikon jött be ebből a szempontból is. Amikor anno áttértem a filmesről digitálisra, az első digi tükörrefis gépem egy Nikon D80 volt. Akkor még csak ismerkedtem vele, és nagyon keveset használtam a RAW üzemmódot. Ugyan ennek már jó pár éve, de visszaemlékezve, a JPG-ek is nagyon szép eredményt adtak. Akkor a kitobim mellé vettem egy 2.8-as 80-200-ast, azzal lőttem a képeket. Nem olyan régen volt nálam egy darabig egy első szériás Canon 5D, 28-70-es L-es obival, és annak nem találtam olyan szépnek a képét, mint a D80-nak. Pedig a D80 jóval alacsonyabb kategóriás gép. Vagy vak vagyok, vagy elfogult, vagy pusztán nekem jobban tetszett.

Szóval, véleményem szerint a Nikon szebben képzi le a képet. Ezt tapasztaltam. Tehát szeretnélek megerősíteni abban, amit leírtál.

Remélem tudtam segíteni.

2014-09-16 19:45:08 • Szalay Krisztián

Németh Ákos

Kedves Krisztián! A neten találtam ezt a fórumot, talán kapok választ a kérdésemre. Amolyan hobbifotós vagyok, és gépvásárlás előtt állok. Eddig egy Canon 350D-vel fotóztam, viszont megjelentek nálam is olyan igények, amit a 350d már nem tud kielégíteni, így gépvásárlás előtt állok. Tudás és ár tekintetében a Canon 700d-vel szimpatizálok, viszont "bejött a képbe" a Nikon is, mint alternatíva, nevezetesen az D5100-as. Aki megszokta a márkát, amit használ, annak nehéz a váltás, viszont nézegetve a teszteket, leírásokat, úgy tűnik, hogy a Nikon olyan dolgokban jobb, ami eddig is zavart kicsit a Canonnál. Ez pedig a dinamikus tartomány. Úgy olvastam, hogy ezt a Nikon messze jobban kezeli, azaz egy olyan képen, ahol a világostól a sötétig minden van, a Nikon részletgazdagabb képet tud csinálni. Én RAW-ban szoktam fotózni, ha pl. komolyan képeket csinálok, vagy ha valami szép utazásra megyek, viszont nem akarnék állandóan, sokszor elég lenne az alap .jpg, pl. családi képeknél, stb. Mert nem akarom minden egyes fotómat a Lightroomal tökéletesíteni, pl. behozni a kiégett eget. A technikai kérdésem: azt látom, hogy a Nikonnak lényegesen jobb a dinamikus tartomány kezelése, viszont azt nem tudom, hogy ez a tömörítetlen RAW formátumra is vonatkozik? Tehát egy Nikon RAW-ja dinamikus tartomány tekintetében is jobb, mint a Canoné? Vagy csak a .jpg-k esetében igaz ez? Köszönöm előre is a választ.

2014-09-16 11:01:36 • Németh Ákos

Szalay Krisztián

Kedves Barbara!

Mindenek előtt azt lenne jó tudni, hogy mit szeretnél fotózni. Nagy, tágas tereket? Az általad választott objektívekből következtettem ezt. AMúgy babafotózásra teljesen jó a felszerelésed, hiszen ez az alapobjektív adja a legszebb képet. Ha nekem kéne választani a két optika között, akkor a Nikkort választanám két okból. Egyrészt mert Nikkor, másrészt azért, mert ha csak egy milliméterrel is, de rövidebb a gyújtótávolsága. Nagylátószögnél jól jöhet ez is. Arra figyelj, hogy az objektív is DX-es legyen, mert az kellemetlen, amikor egy FX-es obit ráteszel a DX-es gépedre és a gyújtótávolság szorzó miatt a tágas térnek lőttek.

Azt nem árt tisztázni, hogy a "külső rendszervaku" az két külön dolog. Van a rendszervaku, amit a gép vakupapucsába tudsz csatlakoztatni, és a "külső" vaku alatt pedig a stúdióvakukra gondolsz, igaz? Vásárolhatsz rendszervakut is, az is jól tud jönni olyan esetekben, amikor fontos a mobilitás, de a stúdióvakut nem pótolja.

Az említett márkához volt szerencsém. Egyik tanítványom kérdezte, hogy mit tudok erről. Akkor még semmit nem tudtam. Mondtam neki, hogy saját felelősségére vegye meg. Aztán megvette, és volt nagy csodálkozás, mert árához képest nagyon jól muzsikál. Mechanikailag is érezni, hogy nem összecsapott munka. Igaz, nem egy Profoto, de az ára sem az. Itt is azt érdemes eldönteni, hogy mennyit nyúzod. Egész nap pörgetnéd, vagy havonta néhány alkalommal? Ha utóbbi, akkor megveheted. Még a Phottix cuccok között is érdemes körülnézned. Az előbbit a Mikrosat, utóbbit a Tripont forgalmazza.

Amit biztosan tudnék ajánlani, az egy jó stabil állvány, polarizációs szűrő, átmenetes ND szűrő a szabadtéri fotókhoz, ahol az égboltot alá kell exponálni, és ha veszel rendszervakut, akkor ahhoz egy kis softboxot, ami lágyítja a fényt. No, meg számítógépet jó monitorral, és legális szoftverrel. Az Adobe fotósoknak szóló csomagja havi 3000 Ft körül van, és benne van a Photoshop és a Lightroom.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni.

2014-09-11 22:08:31 • Szalay Krisztián

Fülöp Barbara

Kedves Krisztián!
Most kezdtem el foglalkozni kismama, baba, gyerek és családi fotózással. Jelenleg egy nikon d300 as gépvázam és egy nikkor fix 50 mm es 1,4-es objektívem van.
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen objektívvel lehetne bővíteni a felszerelésemet? Kül és beltéren egyaránt fotózok. Nálam felmerült két obi- nikor 16-85 mm zoom vagy sigma 17-70 mm. Max 100 000 ft, tudok most objektívre szánni, de használtban gondolkodom.  Illetve külső rendszervakut is szeretnék. Egy fórumon azt olvastam, hogy a Yongnuo YN-568 EX II-es vaku nagyon jó és az ára is megfizethető. Mi a véleményed erről? Vagy inkább nikon sb 800.as? Ha profi szinten szeretnék fotózni ezen a területen,  milyen eszközök kelhetnek még? Válaszod előre is köszönöm szépen!
Barbara

2014-09-11 14:07:31 • Fülöp Barbara

Szalay Krisztián

Egyik tanítványom vásárolt nem olyan túl régen egy ilyen gépet. Az oktatás alatt én is sokat használtam kitobival és egy f1.4-es, 50-es alappal, azon nem tapasztaltam ilyen problémát. Ettől függetlenül persze nem kizárt a dolog. Szívesen venném én is, ha megosztanátok tapasztalataitokat.

2014-09-06 14:17:37 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató