Fórum / Professzionális fényképezés / Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Az örök kérdés: Nikon vagy Canon?

Létrehozta: Szalay Krisztián583 hozzászólás

Gyuricza Ferenc

Sok helyen olvasni hogy a D7000-nek fókusz problémái vannak és nem oda fókuszál ahova szeretné az ember. Nem tudom itt van e olyan akinek ilyen gépe van, de ha van akkor megköszönném ha írna erről.

2014-09-06 13:47:51 • Gyuricza Ferenc

Szalay Krisztián

Szia! Persze, hogy jobb választás. A Nikon D7000 (és ez a sorozat) a DX formátumú gépek közül a legjobb. E felett már fullframe (FX) méretű gépek vannak. Ha van rá keret, akkor persze, hogy ezt.

2014-09-06 12:01:48 • Szalay Krisztián

Gyuricza Ferenc

Szia Krisztián! Legutóbb azt kérdeztem tőled hogy D5200 vagy 650D legyen e az első DSLR gépem. Hosszas utánajárás után, úgy döntöttem hogy inkább D7000-t veszek. Mi a véleményed erről a gépről? Szerinted jó döntés? Előre is köszönöm a választ!

2014-09-05 23:38:56 • Gyuricza Ferenc

Szalay Krisztián

Szia! Tudomásom szerint a Magic Lantern firmware egyelőre csak Canonhoz (annak is meghatározott típusaihoz) érhető el. Nikonhoz vannak hackek, de annak kimenetele kétes. Ha valaki tud róla többet, én is szívesen venném, ha írna róla, akár külön topikba is.

2014-08-31 12:56:38 • Szalay Krisztián

Zettin Viktor

Sziasztok!

Nikon-hoz is van Magic Lantern, vagy ehhez haszonló kiegészítő?

2014-08-31 12:41:25 • Zettin Viktor

Szalay Krisztián

Köszönöm, Zoltán, szépen összefoglaltad! Pontosan erről van szó. Nincs az a technika, ami pótolná a tudást. Hiába a technikai csúcsminőség, ha nincs ott valaki, aki ki tudja hozni azt a fényképezőgépből. Mert a gép nem magától készíti a profi képeket. Kivéve akkor, ha magázódunk.

2014-08-12 13:14:38 • Szalay Krisztián

Soltész Zoltán

Az örök kérdés. Tudjátok, az a baj ezzel, hogy nem hagyunk saját megtapasztalásra időt. Tudjátok ez egy olyan dolog mint a kalapács és a véső. Ugyan is van akinek a kezében a kalapács és a véső, az "tragédia". De ugyan az a kalapács és véső, másik ember kezében, maga a művészet. Ugyan azzal a szerszámmal gyönyörű müalkotások készülnek. Így van ez a gépekkel is, no és persze velünk is, akik használjuk az eszközöket, a képességünk és tudásunk alapján. Sokan mondják nekem is, hogy ez, vagy az agép, 20Mp, vagy 24Mp. És az a tuti. Tévedés. Mindig megkérdezem, no és hogy lát a gép? Vagyis milyen az optika?  Nem Pixel képzés ez, hanem fotózás. Osztom a Krisztián véleményét, elősször is alapok, aztán technikai tudás és jöhet a szubjektív döntés, melyik márka tetszik, de ez már tudatos választással történik.

2014-08-11 14:42:08 • Soltész Zoltán

Szalay Krisztián

Nagyon szívesen! Bízom benne, hogy tudtam segíteni.

2014-08-02 16:26:29 • Szalay Krisztián

Gyuricza Ferenc

Köszönöm a gyors választ Krisztián :)

2014-08-02 15:44:43 • Gyuricza Ferenc

Szalay Krisztián

Szia Ferenc! Igen, jól látod a helyzetet, sajnos ez így nem tény, hanem szubjektív vélemény. A Nikonnak és a Canonnak is vannak - ha fogalmazhatunk így - játék gépei. Ezek a belépő szintű gépek. Sok esetben a tükör nélküli gépek odaverik minőségben. Azért a két gyártó fej-fej mellett halad, hasonló eredményeket várhatunk a gépektől, ha azonos kategóriában nézelődünk. Mind a két márka jó választás lehet, csak meg kell tudni határozni, hogy mire kell. Lehet, hogy elsőre hülyén hangzik a kérdés, azonban nagyon nem mindegy. Visszatérve a kérdésedre, úgy tudsz jól választani, ha megnézed élőben mind a kettőt, és a lehetőséged van, kattints is velük párat. Érezni fogod, hogy melyik a szimpatikusabb.

2014-08-02 10:25:46 • Szalay Krisztián

Gyuricza Ferenc

Szia Krisztián!
A véleményedet szeretném megkérdezni hogy szerinted melyik jobb választás. A Nikon D5200 vagy a Canon Eos 650D. Tesztek alapján a Nikon a favorit, csak halottam már olyan véleményt hogy a Nikon 3xxxx és 5xxxx gépei "játékgépek". Ezt egy Canon-os mondta szerintem aki még életében nem próbált Nikon gépet.

2014-08-01 17:57:11 • Gyuricza Ferenc

Szalay Krisztián

Hello Zola! Micsoda meglepi. :) Na, igen a régi bridge korszak, amikor még 400 ezer Forint volt a Fui FinePix S3300. Azóta azért szerencsére más a helyzet.

Na, szóval a kérdésedre pedig az a válaszom, hogy mindenek előtt egy nagy fényerejű alap objektívet vásárolj, mert azt univerzálisan tudod használni. Az ára is elég baráti. Használtan meg pláne. Természethez pedig határ a csillagos ég, úgyhogy abban bármit is tanácsolok, szerintem a "na, kösz!" lesz a válasz. :D

Kiegészítők terén pedig kültéri fotózáshoz érdemes átmenetes semleges (GND - Gradient Neutral Density) szűrőt venni az égbolt aláexponálásához, polár szűrőt a csillogás kiküszöböléséhez, és kontrasztosabbá tételhez, ha pedig hosszú expóval akarsz csodákat művelni, akkor pedig egy 8-10 stoppos semleges szűrőt. Ha valami nem vili, kifejtem szívesen a szűrős topikban. :)

2014-07-29 13:24:56 • Szalay Krisztián

Rákosi Zoltán

Sziasztok, Szia Krisztián.

Jóóó sok évvel ezelött vásároltam egy FUJI S7000 -s gépet, ami első ránézésre tökéletesen kielégítette az igényeimet (természetes fény esetén) aztán hamar világos lett számomra, hogy más fényviszonyok között már nem hozta az elvárásaimat (persze amatör fotós ként) Neked Krisztián akkor FUJI S3000 -ed volt :))) ott bénáztunk :) és mégis jobb képeket csináltál mint én :P Rá kellett jönnöm még sem olyan egyszerű ez a "szakma" aztán le is mondtam erről a hobbiról és kb 2000 exponálás után el is adtam a gépet. :) Viszont pár hete CANON 650D tulajdonos lettem, szóval ismét erősítem az amatör fotósok táborát :) NIKON vagy CANON ez mindig is örökös téma lesz, szerintem tökmindegy melyik márka, a jó fotós mindkét géppel megtalálja a művészi kompozíciót :) Én azért vettem CANON-t mert ez volt olcsón :D (ez is egy szempont) egyelőre a kit obival lövöldözöm, eddig kb 1500 exponálásnál járok. A természet inspirál, illetve éjszakai városképek. Majd szeretnék vásárolni valami komolyabb obit különböző szűrökkel, esetleg ha tudsz, tudtok tanácsot adni milyen obit és filtereket érdemes venni természetfotózáshoz, azt megköszönném. Pacsi mindekinek :)

2014-07-28 19:54:13 • Rákosi Zoltán

Szalay Krisztián

Ha szép képeket akarsz, és nincs kedved a beállításokkal szórakozni, akkor egy automata, cserélhető optikás gépet ajánlok, mint például a Nikon 1. A Canonnak, Fujinak, és szinte az összes gyártónak van ilyen gépe. Árban 80-tól indulnak.

2014-07-08 21:35:01 • Szalay Krisztián

Somogyi Adél

Köszi a választ, a másik kérdésem az lenne, hogy magamnak is vennék egy gépet, eddig csak telefonnal csináltam fotókat ami 18 megapixeles de néha nem fókuszál rendesen meg lassan csinálja néha a képeket stb…  szóval egy olyan gép kellene nekem amivel tudok jó minőségű képet és videót csinálni. Erre megfelelő szerinted egy kb 50ezer forintos digitális fényképező pl canon powershot SX600 HS vagy vegyek inkább egy komolyabb gépet?

2014-07-07 16:39:06 • Somogyi Adél

Szalay Krisztián

Krisztina, a Canon Rebel 2000 egy jó kis filmes váz. Bármilyen Canon foglalatos obit vehetsz hozzá. Anno készletben árulták egy 28-80-as zoom optikával, ami általános célra kiváló. Nem használtam ezt a típust, még csak a kezemben sem volt, így nem tudok objektív véleményt mondani. Nagymértékben függ a film minőségétől is, hogy milyen lesz a kép. Van beépített fénymérője, van benne autofókusz, tehát szaktudás nélkül is tudsz majd vele képeket készíteni.

2014-07-07 13:29:48 • Szalay Krisztián

Szalay Krisztián

Adél, nehéz úgy gépet ajánlani, hogy semmit nem tudunk arról, hogy ki fogja használni, mik az igényei, milyen a tudása, milyen minőséget szeretne. Mennyivel legyen jobb? A D40 egy régi modell, tulajdonképpen bármi mást veszel, az jobb lesz.

2014-07-07 13:25:26 • Szalay Krisztián

Dancsev Krisztina

Szia, nemrég kaptam ajándékba egy Canon Rebel 2000-es házat. Semmit nem tudok a fotózásról, de most lázban égek. Mit tud ez a gépecske, mi az erőssége/hibája? Milyen objektívet vegyek hozzá?

2014-07-06 20:08:52 • Dancsev Krisztina

Somogyi Adél

Szia Krisztián!

Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy nikon d40-es gépnél, ha vásárolnék egy jobbat mit ajánlanál? Lehet canon is. Én nem értek annyira a gépekhez nem is nekem kell, ajándékba lesz, valaki már kérdezte ugyan ezt csak nem kapott választ. Előre is köszönöm a segítséget.

2014-07-06 13:10:26 • Somogyi Adél

Szalay Krisztián

Stefan, az obinak nem lesz jobb a képminősége, csak a látószög tartomány lesz nagyobb.

Zsolt, gratulálok a gépedhez! Jó választás volt, fotózz sokat! :)

2014-07-03 14:35:42 • Szalay Krisztián

Olvasd el a legfrissebb cikkeket!

A klasszikus fotográfia értéke

A fotográfiára mindannyian másképp tekintünk. Eltérő céllal végezzük, így az általunk előnyben részesített technika, az alkalmazott eljárás módja, a körülmények és a kapcsolódó műveletek is igen széles palettán mozognak. Van aki az innovatív megoldásokat keresi, másokat a hagyományos eljárások, a fotográfia klasszikus értékei hoznak lázba. Mindkét utat járhatjuk, de melyik az igazán nekünk való?

Olvass tovább

Merre tovább?

A változás a fotográfiát sem kerüli el, és ebben velem együtt te is érintett vagy. Feltehetően azért jársz ezen az oldalon, mert szeretnéd megérteni a fényképezést, én pedig szeretném megértetni azt. Felmerül azonban a kérdés, hogy tényleg szükség van erre? Miért tanulunk, mit nyerünk vele?

Olvass tovább

Fényképezzünk ködben!

A köd rendkívül hatásos vizuális kifejezőeszköz. Érzelmet és hangulatot közvetít, az évszak jellegzetességeivel ruházza fel a tájat, mélységet ad a kompozíciónak és kiemeli a fő motívumokat. Erőteljes emocionális hatásának köszönhetően kifejezőbbé teszi azon témák üzenetét, melyek összhangban vannak ezzel az atmoszférával.

Olvass tovább

101 Fotótipp blog

Az arany óra varázsa

Minden napszaknak megvan a maga jellegzetessége, ami alapvetően meghatározza azt a látványt, ami szemünk elé tárul, és ezzel együtt fényképeink hangulatában is kulcsfontosságú tényezőként játszik szerepet. Az arany óra látványossága és képre gyakorolt hatása felülmúlhatatlan.

Olvass tovább

Mire jó a fehéregyensúly?

Annak ellenére, hogy a válasz végletekig egyszerű, mégis a hétköznapi fényképezésben az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott és meg nem értett fogalom. Pedig jelentőségét és a képre gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni.

Olvass tovább

Mitől lesz a néző a kép részese?

Akkor igazán hatásos egy kép, ha a néző a részévé tud válni. Úgy kell elkészíteni a fényképet, hogy még véletlen se érezze magát kívülállónak az, aki az alkotást szemléli. Hogyan kivitelezhető ez a fotográfia eszközeivel? Egy nagyon egyszerű kompozíciós technikával.

Olvass tovább

Miben nyújt segítséget neked ez a honlap?

Fénykpezésről szól egyszerűen és érthetően. Minden cikk és szolgáltatás ezt a célt szolgálja. Olvashatod a bejegyzéseket, írhatsz a Fórumba, vagy akár fényképeket is feltölthetsz értékelésre.

Elfogadsz tőlem egy ajándékot?

Írtam egy tippsorozatot, hogy egyre szebb és jobb képeket tudj készíteni. A tippek végtelenül egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak. Szeretnéd ezeket megkapni?
Szeretném, igen!

Találkozzunk személyesen!

Szoktam tartani előadásokat, elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, workshopokat. Gyere el egy neked leginkább tetsző képzésre, találkozzunk személyesen, és kérdezz bátran! Amiben tudok, segítek.

További információk

Technikai jellegű kérdésed a fórumban teheted fel, ha pedig üzeneted személyes, írj emailt!

Biográfia
Kapcsolatfelvételi adatok
Adatkezelési tájékoztató